Kolínské nádraží se do pěti let změní v moderní centrum

Vložil
ČTK
22.04.2006 13:30
Praha

Praha/Kolín - Kolínské vlakové nádraží se v rámci projektu Českých drah Živá nádraží postupně do roku 2011 přemění v moderní centrum s  obchody, restauracemi a službami. Tendr na jeho rekonstrukci vyhrála firma AŽD Praha. Podle předběžné studie náklady nepřesáhnou 40 milionů korun. Přípravné práce začnou v létě, řekla dnes ČTK mediální zástupkyně firmy Petra Mahdalíková.

"Nádraží výrazně ožije," dodal finanční ředitel AŽD Praha Miroslav Kozák. Rekonstrukcí vzniknou nejen nové komerční prostory k pronájmu, ale v  poslední etapě se také postaví nové budovy směrem k centru města.
Projekt bude mít tři etapy. Letos a příští rok se v rámci přípravných prací vyhodnotí celková situace na osobním a nákladovém nádraží a jejich vazby. Potom se začne zpracovávat projektová dokumentace, která by měla být hotova do roku 2008. Pak začne samotná rekonstrukce v podobě přestavby budov, případně dostavby nových prostor.
Železniční stanice Kolín je uzel pěti dopravních směrů. Leží v jednom z železničních koridorů a v budoucnu jím zřejmě povede i koridorová trať Drážďany - Budapešť. Nádraží má plochu přes 83 hektarů. Denně jím projde nejméně 10.000 cestujících, v ranní špičce až 950 osob za hodinu.
AŽD Praha, která má v Kolíně sídlo jednoho ze svých závodů, by měla postupně zajistit rekonstrukci budov nádraží a navrhnout komerční využití některých z nich. K dispozici bude 27 objektů.
AŽD Praha, s.r.o., je největší českou firmou v oboru zabezpečovací, telekomunikační a informační techniky zaměřené zejména na oblast kolejové a silniční dopravy. Zaměstnává přes 2000 lidí a loni její obrat dosáhl 3,1 miliardy korun. Firma zajišťuje také revitalizaci železniční stanice Havlíčkův Brod a připravuje návrhy projektů na další nádraží.
0 komentářů
přidat komentář