Fierlingerova vila 2012 - oceněné soutěžní návrhy

Architektonicko-urbanistická soutěž pro studenty VŠ oborů architektura a pozemní stavby

Zdroj
Město Sezimovo Ústí
Vložil
Tisková zpráva
16.10.2012 07:25
Vyhlašovatel: Město Sezimovo Ústí
Účelem a posláním soutěže bylo nalézt zajímavé návrhy a názory na formu a funkční využití areálu o rozloze 28.877 m2, zahrnujícího kromě vily a hospodářských stavení z první poloviny 30. let 20. století také rozsáhlý park.
Termín konání soutěže: 15. 2. – 31. 7. 2012
Porota: Martin Doležal, Vojtěch Kadlčík, Alena Kalinová, Jan Franta, Bohuslav Štorch; náhradníci: Ludmila Svatková, Miroslav Píbil, Jiří Vavruška
Počet odevzdaných návrhů: 13
Ceny a odměny celkem: 35 tis. Kč

1. cena (20 tis. Kč): Andrea Janovská – Rekreačně-sportovní areál, mateřská školka
Hodnocení poroty: Návrh představuje dobrý přístup k nalezení rovnováhy využití řešeného území, stávajících a nových objektů. Urbanistické řešení přehledné a přesvědčivé. Architektonické řešení úpravy Fierlingerovy vily je citlivé a idea jeho využití pro účely mateřské školy představuje vítané zajištění využití objektu. Potenciál území jako přírodního lesoparku je zachován a doplněn funkcemi, které umožní jeho každodenní využití. Zároveň vhodně pojatý návrh nové kavárny přispěje k návštěvnosti území. Urbanistické řešení je komplexní s dobrou dopravní dostupností plánovaných zařízení. Návrh je dokumentován přehledně na vysoké úrovni.

2. cena (7,5 tis. Kč): Ondřej Havlín, Petr Kalivoda – Zahrada poznání
Hodnocení poroty: Silnou stránkou návrhu „Zahrada poznání“ je jeho analytická zpráva s návrhovou částí, která předurčuje navržené řešení. Urbanistické řešení vychází přímo z podtextu a politického a lidského odcizení Dr. Beneše a Fierlingera. Pěstěná zahradní část se sadem je v kontrastu s divokou lesní částí. Výrazným kladem je zpřístupnění pozemku novou cestou z parku u Kožského potoka podél břehu řeky Lužnice. Architektonické úravy vily jako literární kavárny jsou doplněny venkovním systémem mediálního sadu – audio knihovnou, hodnocenou kladně pro svoji nevšednost.

2. cena (7,5 tis. Kč): David Grulich – Areál pro rekreaci, sportovní vyžití a kulturu
Hodnocení poroty: Pozitivem je vysoká kvalita zpracování architektonických návrhů nových objektů. Urbanistické řešení je charakterizované funkčním zónování řešeného prostoru a návrhem nové přístupové cesty na Kožském potoce při břehu řeky Lužnice. Diskutabilní je situování tohoto mola nad vodní hladinu. Zastavění území novými objekty je na hranici únosnosti. Na druhou stranu bude toto území sloužit mnohému využití a bude přitažlivé jak pro obyvatele, tak poslouží turistickému ruchu. Architektonické řešení využití Fierlingerovy vily zůstalo na rozdíl od ostatních propracovaných objektů jen v ideové zkratce.
 
Více informací >
0 komentářů
přidat komentář