Poptávka po bytech je na Liberecku větší než nabídka

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
22.04.2006 13:25
Liberec

Liberec - Zájem o bydlení, ať už starší, nebo nové, je na Liberecku výrazně větší než nabídka realitních kanceláří. Stále častěji také lidé využívají investice do bydlení k uložení volných finančních prostředků, protože jejich zhodnocení je lepší, než když je uloží u bank. Na dotaz ČTK se na tom dnes shodli zástupci realitních kanceláří, developerů i finanční poradci, kteří se zúčastnili akce Bydlení 2006 v libereckém Domě kultury.

Prezentace, která by měla zájemcům o lepší bydlení pomoci nejen s  výběrem nemovitosti, ale třeba i s jejím financováním, se v Liberci uskutečnila už podruhé. Se zájmem veřejnosti byli dnes účastníci spokojeni. "Lidem rostou příjmy a stále více z nich se snaží zajistit si lepší bydlení, nejčastěji vlastní," řekl ČTK Michal Čapek ze stavební spořitelny Modrá pyramida. Díky výhodným úrokům podle něj lidé také stále častěji využívají k financování právě stavební spoření a úvěry z něj, nebo hypotéky.
To dnes ČTK potvrdil i  Jan Klika z realitní kanceláře Bydlíte.cz. Dodal, že lidé mají zájem nejen o  nové byty, ale také o ty starší, protože jsou výrazně levnější. Poptávka je ale větší než nabídka. Dobře se přitom podle něj prodávají i byty v horším stavu, které potřebují rekonstrukci. "Řada klientů si je chce upravit podle svého, jejich nákup je navíc možné z větší části pokrýt právě úvěrem," řekl ČTK Klika.
Nabídku nového bydlení dnes v Liberci prezentovaly dvě firmy - Interma představila družstevní výstavbu v Harcově a Vlnařské ulici, společnost Realing zase dražší byty do osobního vlastnictví v luxusní liberecké lokalitě Horská. V  posledních dvou letech ale projektů nové výstavby ve stotisícovém Liberci přibývá, a to především do osobního vlastnictví.
Řada nových projektů se připravuje, výrazně přitom roste zájem o individuální bydlení. To ostatně potvrzují také informace z Českého statistického úřadu. Z 961 bytů, s jejichž výstavbou se loni v Libereckém kraji začalo, bylo téměř 80 procent v rodinných domech. Nejvíce se přitom staví právě na Liberecku, kde loni začala výstavba 366 nových bytů, z nichž dvě třetiny představuje individuální výstavba.
0 komentářů
přidat komentář

Související články