Zlínská univerzita otevřela novou budovu pro studenty designu

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
11.10.2012 20:40
Zlín

Zlín - Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně otevřela novou budovu pro studenty designu. Po rekonstrukci mohou studenti fakulty multimediálních komunikací využívat objekt na třídě Tomáše Bati, který univerzita před rokem koupila od Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) v Praze. Rekonstrukce objektu si vyžádala 33 milionů korun, za 50 milionů univerzita budovu koupila, řekla dnes ČTK proděkanka fakulty Olga Jurášková.
    
V nových prostorách budou sídlit Ústav prostorového a produktového designu, Ústav designu oděvu a obuvi a Ústav vizuální tvorby. Část studentů se přemístila z hlavní budovy fakulty ve Štefánikově ulici, kde zůstane více místa na výukové prostory a ateliéry sloužící studentům animace a audiovize, grafického designu a reklamní fotografie. V nových prostorách na třídě Tomáše Bati budou také studenti, kteří měli dříve pracoviště v Uherském Hradišti.
     Zlínští studenti se tak vracejí na místo, kde se design vyučoval mnoho let. Zejména Ústav prostorového a produktového designu navazuje na Ateliér tvarování strojů a nástrojů vedený Zdeňkem Kovářem, klíčovým pedagogem tehdejší VŠUP a průkopníkem průmyslového designu.
     Mnoho z jeho žáků působí ve Zlíně dosud a vychovává novou generaci mladých designérů, například Pavel Škarka. "Našim cílem je navázat na tradici především v zaměření ateliérů. Snažíme se neustále dbát na to, aby design nebyl pouze uměleckým vyjádřením autora, ale rovněž funkčním prvkem výrazně propojeným s praxí stejně tak, jako to vytrvale prosazoval profesor Kovář," uvedl Škarka.
     Fakulta multimediálních komunikací letos oslavila deset let existence, momentálně ji navštěvuje 1200 studentů, z toho asi 700 je studentů výtvarných oborů a designu, zbytek se věnuje marketingu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články