Benešova vila v Sezimově Ústí bude otevřena v sobotu a v neděli

Vložil
ČTK
27.09.2012 10:50
Praha

Praha - V sobotu a v neděli si zájemci budou moct prohlédnout vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí na Táborsku. Návštěvníky čeká prohlídka exteriéru budovy, mohou se těšit na oblíbené zákoutí bývalého prezidenta, které se nachází v přízemní hale, dále na jídelnu a pracovnu, která se spolu s ložnicí nachází v prvním patře. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům vybavili manželé Benešovi, láká v tiskové zprávě k návštěvě památky Úřad vlády, který budovu spravuje od roku 1975.
     
Nedávno zrekonstruovaná vila v Sezimově Ústí je jedinou mimopražskou rezidencí českého premiéra. O prohlídky je pravidelně velký zájem, organizátoři akce proto doporučují návštěvu předem rezervovat. Prohlídky jsou z kapacitních důvodů omezené.
      Vila po tříleté obnově, která skončila v roce 2009, odpovídá původnímu projektu architekta Petra Kropáčka ze 30. let minulého století. Rekonstrukce stála včetně vybavení interiéru téměř 20 milionů korun.
      Edvard Beneš strávil ve vile poslední chvíle svého života. Jezdil do ní hlavně odpočívat, ale přijímal tam i významné návštěvy. Dům s pozemky odkázala Hana Benešová v roce 1973 táborskému muzeu, aby sloužil jako památník jejího manžela. Za socialismu však byla budova přestavěna na vládní rekreační sídlo. Nyní už se nepočítá s tím, že by se ve vile státní úředníci běžně rekreovali. Ve druhém nadzemním podlaží jsou ale prostory pro vládní návštěvy i premiérský pokoj.
      Od roku 2000 je budova kulturní památkou. Vstup do vily stejně jako do památníku při vchodu do zahrady je zdarma.
0 komentářů
přidat komentář

Související články