Moravské zemské muzeum vybuduje infocentrum za 44 milionů

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
26.09.2012 17:55
Brno

Brno - Moravské zemské muzeum vybuduje v Biskupském dvoře v Brně informační centrum věnované dějinám genetiky a popularizaci vědeckých objevů. Otcem genetiky je Gregor Johann Mendel, jenž v Biskupském dvoře působil jako člen Hospodářské společnosti a Přírodozkumného spolku. Na vybudování centra muzeum získalo z Evropské unie a státního rozpočtu dotaci 44,2 milionu korun, řekl dnes ČTK ředitel Martin Reissner.
     
Kvůli projektu Mendelianum - atraktivní svět genetiky muzejníci vybourají v historické budově schodiště z 80. let minulého století. Znovu tak otevřou volný prostor věže sahající přes tři patra. Návštěvníci v přízemí vstoupí na plošinu, která se s nimi bude zvolna pohybovat nahoru. Při stoupání získají informace o vývoji oboru.
      "Plošina se zastaví v místech, kde bude otevřen průchod do původního prostoru, v němž zasedala vědecká společnost, jejímž členem Mendel býval," řekl Reissner. Vznikne tam moderně vybavené informační centrum určené k popularizaci vědy, konferencím či diskuzím.
V Brně už existuje Mendelovo muzeum. Provozuje ho Masarykova univerzita v augustiniánském opatství na Starém Brně, kde byl Mendel mnichem a později opatem. Podle Reissnera se obě instituce mohou vhodně doplňovat - Mendelovo muzeum jako památník dokumentující badatelův odkaz a Mendelianum jako pracoviště sledující další vývoj genetiky a přírodních věd.
      V Biskupském dvoře už začaly první stavební práce, projekt si vyžádal také stěhování části sbírek. Dokončení Mendeliana plánují muzejníci na říjen 2014.
0 komentářů
přidat komentář