Za zřícení štítu v Olomouci nakonec není nikdo stíhán

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
25.09.2012 20:45
Olomouc

Olomouc - Za zřícení štítu domu, který loni v centru Olomouce usmrtil důchodkyni, není nakonec nikdo stíhán. Olomoucký státní zástupce zrušil obvinění jednoho ze stavebníků, kterého policie stíhala za usmrcení z  nedbalosti. Muž se původně zodpovídal z toho, že při opravě domu dva roky před tragédií neměl odbornou kvalifikaci a neodhalil tehdy vychýlení zdi. Podle žalobce však za nehodu odpovědnost nenese.
     
"Zahájení trestního stíhání jsem zrušil na základě stížnosti obviněného, zrušil bych ho však zřejmě i tak. V  současné době tak kvůli pádu zdi není nikdo stíhán," řekl dnes ČTK státní zástupce olomouckého státního zastupitelství Jaroslav Rašendorfer.
      Obviněný stavebník podle žalobce poukazoval především na nepřesnosti ve stíhání. "Podle tohoto stíhání měl provádět práce nad úrovní prvního patra. Zjevně to však vykonávala jiná firma, které půjčoval pouze lešení. Úkolem policie by mělo být zjistit, kdo tam tehdy pracoval, ale z hlediska odpovědnosti to bude těžké," podotkl žalobce. Štít se totiž zřítil až po nějaké době od posledních prací. Policie se prostřednictvím své mluvčí Marie Štrbákové dnes k  případu nechtěla vyjadřovat.
      Neštěstí se stalo loni v říjnu nedaleko obchodního domu Prior v ulici 8. května, která je jednou z nejrušnějších tříd města. Pod sutinami zůstala osmasedmdesátiletá žena. Zasypala ji část zříceného štítu jednoho z domů z 19. století. Atika, architektonický prvek sloužící k  pohledovému zakrytí střechy, při pádu strhla závěs trakčního vedení pro tramvaje, který byl na domě připevněn. Seniorka na místě zemřela.
Případ původně policisté odložili s tím, že se nepodařilo prokázat spáchání trestného činu. Státní zástupce jim ho však v květnu vrátil k došetření. Reagoval tak i na stížnost pozůstalých. Žalobce přitom již dříve uvedl, že případ je složitý. Poslední stavební práce se na domu v ulici 8. května dělaly dva roky před neštěstím. V případu se tak musí řešit i to, jak se na štítové zdi mohl podepsat čas, který od té doby uplynul, zvážit je nutné i vliv dopravy.
      Podle statika Jaromíra Vrby, který k neštěstí vypracovával znalecké posudky, hrála svou roli i technická závada. Atikové zdivo mělo podle něj nedostatečnou stabilitu, problém byl umocněn jemným chvěním, když kolem projížděly tramvaje. Kdo za to nese odpovědnost, půjde už těžko prokázat. Kotvení podle Vrby někdo uvolnil před 25 až 30 lety.
      Město po tragédii nařídilo kontrolu dalších domů v centru. Kontroloři olomouckého stavebního úřadu při nich našli závady u  téměř 50 budov v městské památkové rezervaci. Objevili nejen špatné fasády, ale i trhliny, uvolněné střešní tašky či chybějící zdivo. Někteří majitelé nemovitostí závady vzápětí odstranili.
0 komentářů
přidat komentář

Související články