Jemnický zámek by měl sloužit válečným veteránům

Vložil
ČTK
22.09.2012 12:10
Jemnice (Třebíčsko) - Evropské vojenské rehabilitační centrum armádního generála Karla Janouška by mělo do deseti let vzniknout v zámku v  Jemnici na Třebíčsku. Ten je od počátku 90. let, kdy jej armáda předala městu, opuštěný. Vedení města zatím marně hledalo jeho využití, chtělo ho i prodat. Nyní jej pronajalo za symbolické nájemné na 50 let řádu křižovníků s červeným srdcem - cyriakům, řekl ČTK při dnešním slavnostním zahájení projektu starosta města Miloslav Nevěčný.
     
Třípodlažní zámek má desítky pokojů, patří k  němu další čtyři budovy. V první etapě by mělo podle převora Jiřího Stanislava za přibližně 20 milionů korun vzniknou v bývalém zámeckém pivovaru vojenské muzeum. Bude zaměřené na obě světové války. Pokud se podaří získat dotace, stavební práce by mohly začít v příštím roce. V dalších fázích se bude budovat rehabilitační a ubytovací centrum, které bude sloužit českým i zahraničním vojenským veteránům.
      Přibližně do deseti let by zámek mohl být plně funkční. Na úhradu předpokládaných nákladů kolem 400 milionů korun chce řád využít evropské a takzvané norské fondy a dary sponzorů.
      Centrum ponese jméno armádního generála Karla Janouška. Janoušek v první světové válce bojoval v řadách Československých legií v Rusku, za druhé světové války organizoval tvorbu československých leteckých jednotek RAF. Po válce byl perzekuován.
      Projektový tým, jenž se dnes na zámku sešel, počítá v souvislosti se vznikem centra i s dalšími aktivitami, které by měly oživit kulturní a společenský život města a blízkého regionu, a zároveň přispět ke zvýšení turistického ruchu. Mimo jiné se uvažuje o každoroční vojenské pouti či festivalu vojenských filmů.
      Město do údržby zámku a revitalizace jeho okolí v minulosti spolu s dotacemi investovalo zhruba 18 milionů korun. Letos přispěje 600.000 korunami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články