Brno si znovu vybere návrh na památník holokaustu

Vložil
ČTK
20.09.2012 17:35
Brno

Bývalá masérka Jana Bohuňovská (ODS) je od roku 2010 náměstkyní primátora pro oblast sociálně kulturní. Titul Ing. získala na Rašínově vysoké škole v Brně.
Brno - Brno vybere památník holokaustu z 51 návrhů, které jsou od středy do 10. října vystaveny v primátorských saloncích na Staré radnici. Vítězný zvolí odborná porota 17. října, a pokud městská rada schválí peníze na jeho vytvoření a umístění, měl by stát na náměstí 28. října už příští rok. Na dnešní tiskové konferenci to řekla primátorova náměstkyně Jana Bohuňovská (ODS). Předpokládaná hodnota soutěže je 3,9 milionu korun.
     
Návštěvníci mají možnost návrhy vidět od pondělí do soboty mezi 10:00 a 18:00 a vyjádřit se k nim v anketě. "Porota už částečně rozhodla na zasedání 17. září, výsledky však ještě nemůžeme říct, protože 27. září se uskuteční setkání s tvůrci," uvedla Bohuňovská.
      Město v soutěži požadovalo takové návrhy, které srozumitelně vyjádří symboliku událostí druhé světové války, během níž v koncentračních táborech a transportech zahynuly statisíce Židů a také Romů. "Památník by měl být navržen a umístěn tak, aby se v jeho blízkosti daly pořádat pietní akty," doplnila Bohuňovská.
      Veřejná soutěž se v Brně uskutečnila už před dvěma lety, žádný návrh však městská rada neschválila. "Tentokrát, pokud jej rada schválí a vyčlení peníze z rozpočtu, měl by památník na náměstí stát již příští rok," řekla Bohuňovská. Vítězný návrh získá odměnu 210.000 korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články