o. s. Za krásnou Olomouc: Otevřený dopis primátorovi města

Vložil
Tisková zpráva
17.09.2012 19:55
Vážený pan
Martin Novotný
primátor Statutárního města Olomouc
Horní náměstí 583
779 11  Olomouc
V Olomouci 14. září 2012

Vážený pane primátore,

     v posledních dnech se v médiích objevily zprávy o pokračujícím záměru vybudovat na území tzv. Šantovky třetí výškovou budovu. Proto se formou otevřeného dopisu vracíme k tématu, které o. s . Za krásnou Olomouc otevřelo již v lednu tohoto roku formou petiční akce. Petici proti výškovým stavbám v Olomouci podpořila svým podpisem bezmála tisícovka občanů, což potvrzuje, že budoucí podoba města není veřejnosti lhostejná a že ne všichni jeho obyvatelé sdílí názor, že kulturní úroveň historického města a jeho budoucí rozvoj musí být nutně demonstrován počtem podlaží jeho novostaveb.

     Zástupci o. s. Za krásnou Olomouc Vám 22. 5. 2012 předali petici a 12. 6. 2012 ji projednala Rada města Olomouce. V odpovědi z 13. 6. 2012 garantujete zodpovědnost Rady města při rozhodování o výškových stavbách v Olomouci a dokládáte ji výčtem jednání na toto téma. Dozvídáme se z ní mimo jiné, že to byla Rada města, která "připustila při splnění určitých podmínek umístění výškové stavby na tř. Kosmonautů". Jsme přesvědčeni, že tato stavba (Vysokoškolský kampus a inovační centrum) nejen svou nízkou architektonickou kvalitou, ale zejména výškou cca 75 metrů nenapravitelně porušila panorama historického jádra města Olomouce, druhé největší památkové rezervace v České republice a jednoho z dvanácti míst zapsaných na seznamu UNESCO.

     Naše obavy, které se pojí s výstavbou třetí výškové stavby na Šantovce (v ochranném pásmu MPR, tedy na její samé hranici), jsme vyjádřili v textech a komentářích doprovázejících předání petice. Do jisté míry nás uklidnila Vaše odpověď, že z návrhu nového územního plánu musejí být výškové dominanty vypuštěny, aby se zadavatel i zhotovitel územní dokumentace vyrovnal se stanovisky dotčených orgánů, v tomto případě  s názorem Ministerstva kultury České republiky. Oceňujeme, že je Rada města ochotná naslouchat názorům odborné složky dotčených orgánů a respektovat její stanovisko, totožné s naším. Dokládá to také proměnu názorů od posledního jednání Rady města z 5. 8. 2008, v němž, jak uvádíte, Rada "vyjadřuje podporu" záměru vybudovat na Šantovce "výškový bytový dům 18 NP a administrativní budovy výšky 8-9 NP".

     "Klíčovým faktorem" pro stanovisko RmO v roce 2008 měla být "kvalita konkrétního architektonického řešení". S ohledem na "hodnoty historického dědictví města Olomouce" měla být výšková dominanta "podmíněna předložením architektonického řešení na nejvyšší úrovni soudobé architektury v evropském i světovém měřítku". V Pokynech pro zpracování návrhu Územního plánu Olomouce schválených ZMO dne 23. 2. 2011 se počítá s tím, že "problematika výškových dominant ... bude ve spolupráci s MK ČR přehodnocena (posouzena, vyhodnocena a prověřena)". Jiným z chvályhodných prostředků urbanistického plánování, který v Pokynech najdeme, je podmínka, že stavbu výškových budov musí provázet "pořízení regulačního plánu".

     Všechny tyto argumenty svědčí o tom, že město a jeho představitelé berou problematiku další výškové zástavby v blízkosti historického centra vážně. Apelujeme proto na ně, aby zabránili vzniku další stavby, případně schválení potřebných fází její projektové přípravy v rámci podmínek daných platnou územní dokumentací, v níž výšková regulace není pevně zakotvena.
     Bez zpracovaného regulačního plánu, s nímž dle výše zmíněných "Pokynů"  Rada města Olomouce do budoucna už počítá, opravdu nelze prověřit únosnost záměru pro dané místo. Stejně tak není jednoduše možné uhlídat nejvyšší architektonickou kvalitu, kterou se RmO zaštiťovala, protože se jedná o záměr soukromého investora. Jemu se bohužel nedá vnutit, ale jen doporučit institut veřejné architektonické soutěže, která jediná má šanci rozkrýt a pojmenovat architektonické kvality z většího počtu návrhů.

     Ztotožňujeme se s odbornými názory Národního památkového ústavu i se stanoviskem MKČR o tom, že výškové stavby do blízkosti historického centra Olomouce nepatří a že nenávratně poškozují hodnotu historického dědictví města. Chyba, kterou prezentuje druhá výšková budova na třídě Kosmonautů, nemůže být s vědomím představitelů města dále multiplikována. Ignorovat stanovisko MK ČR k návrhu nového územního plánu v diskutované lokalitě s argumentem o jiné právní úpravě (dle stávajícího platného ÚP) považujeme za nezodpovědné, ba nemravné bazírování na liteře "zákona" na úkor jeho smyslu či ducha. 

     Velmi bychom ocenili opětné projednání tématu v RmO i Vaši odpověď, z níž bychom se dozvěděli, jaký postoj k němu skutečně zaujímáte.


S přátelskými pozdravy

za výbor o. s. Za krásnou Olomouc

Mgr. Alexandr Jeništa
Mgr. Martina Mertová
Mgr. Jakub Potůček
Mgr. Martina Potůčková
Prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc.


Kontaktní adresa:
o. s. Za krásnou Olomouc
Mgr. Alexandr Jeništa
Kosinova 7
779 00 Olomouc
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
web
Petr Daněk
18.09.12 12:37
drápou mraky v olomouci?
holub
19.09.12 08:37
zobrazit všechny komentáře

Související články