Praha chce definitivně zamítnout některé změny územního plánu

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
14.09.2012 13:10
Praha

Praha - Hlavní město chce ukončit projednávání některých významných změn územního plánu z minulosti. Definitivní tečku by chtělo udělat například za změnou, která měla umožnit výstavbu nové budovy Národní knihovny na Letné. Vyplývá to z materiálů, které tento týden schválila rada hlavního města. Zveřejněny byly na internetu. Návrhy musí ještě příští týden schválit zastupitelstvo.

    Rada hlavního města odmítla několik významných změn, které už nejsou aktuální a jejichž projednávání je už delší dobu přerušeno. Projednávání změny týkající se výstavby nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Kaplického je přerušeno od jara 2007. Město v přípravě změny nechce dál pokračovat, protože projekt výstavby knihovny už dříve ztroskotal.
    Zastavena by měla být rovněž změna umožňující rozšíření parku Gutovka v Praze 10 na místě zbourané Bečvářovy vily jižně od ulice V Olšinách. Pozemky jsou v soukromém vlastnictví a je možné na nich stavět. Vlastník, který se změnou nesouhlasí, má navíc už vydané územní rozhodnutí na bytovou výstavbu. Pokud by se radnice pokoušela jeho pozemky změnit na park, mohl by jí podle schváleného usnesení hrozit soudní spor.
    Negativně se radní vyjádřili i k záměru na vybudování obchodně administrativního centra v Petrovicích a neaktuálním návrhům na řešení lokalit Bubny - Zátory a Florenc - Masarykovo nádraží. Poslední dvě území už úřad řeší jinými změnami.
    Radní odmítli i změnu, která se týkala přestavby bývalých mrazíren v Sedleci na obytnou zástavbu, další bytovou výstavbu v Bohdalci či rozšíření staré vršovické radnice. Nesouhlasili ani se změnou, která měla umožnit rozsáhlou zástavbu v okolí metra Roztyly. Investor tam plánuje administrativní a bytové domy, hotel, relaxační centrum, parkoviště, bulvár i park. Kvůli nesouhlasu hygieniků by měl být zamítnut i záměr na obytnou výstavbu v Modřanech.
    Radní naopak souhlasili s vydáním změny, která by měla umožnit přemístění tramvajové smyčky k přestupnímu uzlu u hostivařského depa. V místě by měla vzniknout také železniční zastávka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články