re:vodňany 2012 v Zátiší

Zdroj
Honza Vlach / re:vodňany 2012 v Zátiší
Vložil
Tisková zpráva
05.09.2012 23:50
V srpnu 2012 proběhla ve Vodňanech čtrnáctidenní dílna architektů a sochařů navazující na předchozí akce občanského sdružení Vodňany žijou, které se snažily s tímto jihočeským městem pracovat, respektive ho pochopit. Smyslem letošní dílny bylo připomenout místním pozapomenutý kus krajiny - lesopark zvaný V Zátiší, který dříve sloužil jako cíl vycházek a městské korzo. Iniciovat zájem o toto místo a jeho počínající obnovu. Dlouhodobým cílem je pak skrze proměnu Zátiší propojit město se vzkvétajícími rybářskými školami (tradiční Střední rybářská škola a nově vzniklá Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity), které se nachází právě zde v Zátiší a znovu připojit k městu vodňanskou rybniční soustavu, která leží mezi městem a Zátiším. Co bylo pozapomenuto obnovit do nových kvalit.

Jako nástroj této iniciace posloužilo vytvoření několika objektů na pomezí drobné architektury (pro potřeby stavebního úřadu - mobiliáře) a sochařství. Dřevěných objektů na pár let, které nabídnou vyhlídku, posezení, netradiční zážitek, v tuto chvíli koncentrovaných u hlavního vstupu do území. Tedy:

„Vyhlídka pro dva s lavičkou“ architektů Idy Čapounové a Jakuba Chuchlíka z ateliéru iuch. V korunách stromů nad příkrým srázem na paměť místa se zarostlými lavičkami, které bylo donedávna oblíbeným cílem milostných schůzek.

„Archa“ sochaře Matěje Hájka a malíře Julia Reichla na holé pláni ve svahu. Pomyslnou příď archy korunuje vzácný jilm, kolem kterého vztyčili akátové kmeny. Hrubé akátové žebroví na straně jedné tvoří základ kaskádovité paluby, na straně druhé vyznívá jako obrazné torzo ztroskotané archy.  Výsledná loď poskytuje útočiště pro spočinutí na sluníčku nebo třeba pro vyučování v přírodě.

„Altán“ architektů Vítka Šimka a Štěpána Řehoře z ateliéru H3T, který na první pohled vypadá jako trojrozměrné bludiště. Když ale najdete cestu skrz a vystoupáte až na jeho vrchol, otevře se vám jedinečný výhled na město - vyhlídka navazuje na linii původního příjezdu do města mezi rybníky.

„Apolo“ z dílny architektů Jana Kadlase, Davida Pavlišty a Jiřího Žida - proutěná vesmírná loď pohupující se mezi stromy. Ze zavěšené konstrukce návštěvníci mohou vidět vše, co se děje na přilehlé louce, aniž by byli sami viděni. Nebo ležet a pozorovat koruny stromů.

„Slepýš“
sochaře Tomáše Skály je lavička s výhledem plížící se kolem majestátního javoru. Narozdíl od ostatních poměrně dobrodružných instalací je ale Slepýš díky své pozvolné nástupní plošině o to lákavější pro děti a důchodce.

„Fullerova báň”
architektů Vítka Šimka a Štěpána Řehoře z ateliéru H3T, která byla vztyčena těsně před závěrem akce s pomocí dalších účastníků dílny i řady Vodňanských na plácku u silnice. Po vernisáži zde proběhlo grilování, koncert a závěrečná party. Její další využití je na Vodňanských.

Dílna proběhla z iniciativy místostarosty města Pavla Janšty a za vydatné pomoci Městského hospodářství Vodňany, s.r.o. a SRŠ Vodňany. Přičemž město poskytlo místo, materiál, ubytování a stravu pro účastníky a zapůjčilo nářadí. Součástí akce byly přednášky otevřené i pro veřejnost, dětský den, vlastivědná procházka a závěrečná vernisáž.

Během dílny jsme viděli přicházet řadu místních, jak si zvědavě prohlíží probíhající změny a řada z nich i přiložila ruku k dílu. Věříme proto, že iniciace proběhla zdárně a že Vodňanští vezmou to, co vzniklo i vznikne, za své. Neboť nyní by měla následovat práce na celkové koncepci proměny zanedbané stráně na lesopark.

Více na facebookových stránkách akce zde.
0 komentářů
přidat komentář

Související články