Skauti otevřeli u Brna opravený mlýn s ekologickým střediskem

Vložil
ČTK
02.09.2012 13:30
Ochoz u Brna - Skauti dnes u Brna slavnostně otevřeli svoji zrekonstruovanou základnu Kaprálův mlýn, která bude nově sloužit jako středisko ekologické výchovy i dalším organizacím a školám. Stavba je největším projektem v moderní historii Junák. Stála 43 milionů korun, 90 procent nákladů pokryly dotace z EU, informovala ČTK Iveta Zieglerová z Junáka.
      Kaprálův mlýn je prvorepubliková stavba v údolí Říčky nedaleko Moravského krasu. Od roku 1993 tu měli svou základnu skauti, v roce 2007 dostal Junák budovu do svého vlastnictví. Mlýn byl zkolaudován v první polovině srpna a nyní se otevřel veřejnosti.
      Na přestavbě mlýna na ekologické středisko se podíleli dobrovolníci ze zemí střední a východní Evropy. Někteří tu prací strávili desítky až stovky hodin. "Vzniklo tak moderní středisko ekologické výchovy, které bude sloužit nejen skautům, ale i dalším neziskovým organizacím a školám," uvedla Zieglerová. Mlýn byl zkolaudován v první polovině srpna a nyní se otevřel veřejnosti.
      Během dnešního otevření základny si děti mohly zasoutěžit na zahradě mlýna nebo se v blízké jeskyni Pekárna podívat na život magdalénských lovců. Stavbě při slavnosti požehnal farář a skaut Jiří Veselý.
      Školy, organizace a další zájemci si budou moci vybrat mezi několika druhy ekologických pobytových výukových programů, kurzem terénní ekologie a dalších seminářů, workshopů a akcí. Ceník najdou zájemci na internetových stránkách střediska, například pětidenní pobyt se školní třídou vyjde jednoho žáka na necelé 2000 korun.
0 komentářů
přidat komentář