Kraj nechá opravit secesní Löw-Beerovu vilu v Brně za 65 milionů

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
23.08.2012 15:45
Brno - Jihomoravský kraj nechá za 65 milionů korun opravit secesní Löw-Beerovu vilu v Brně. Na její rekonstrukci zahájil dnes zadávací řízení. Stavba stojí vedle slavné vily Tugendhat, zahrady obou domů se propojí a budou tvořit jeden celek, řekl dnes novinářům hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Oprava by měla začít příští rok.
     V secesní stavbě dříve sídlil domov mládeže, Jihomoravský kraj však už dříve oznámil, že by v ní rád měl expozici o secesním slohu, textilním průmyslu v Brně a rodině původních majitelů.
     "Jihomoravský kraj připravil rekonstrukci této vily zároveň s  úpravou zahrady vily Tugendhat. Chceme, aby obě zahrady tvořily celek. Obnova by měla navazovat na to, co se už podařilo Brnu při rekonstrukci vily Tugendhat," uvedl hejtman Hašek. S financováním kraji pomůže regionální operační program. Z  celkové částky půjde 59,2 milionu korun na rekonstrukce interiérů a 5,8 milionu korun na obnovu zahrady.
     Sousední vila Tugendhat se po rekonstrukci otevřela letos na začátku března. Löw-Beerovu vilu nechal v letech 1903 až 1904 v secesním slohu postavit brněnský textilní průmyslník Moritz Fuhrmann. Jeho synové dům v roce 1913 prodali továrníkovi Alfredu Löw-Beerovi.
     Obě stavby už kdysi tvořily jeden volně spojený celek. V Löw-Beerově vile bydleli rodiče Grety Tugendhatové, kteří jí při stavbě nového domu pro její rodinu poskytli horní část zahrady s výhledem na Brno. Zahrady obou vil tehdy neodděloval plot, jak je tomu dnes.
0 komentářů
přidat komentář

Související články