Stavba rozhledny Mařenka nabrala zpoždění, skončí asi v říjnu

Vložil
ČTK
19.08.2012 10:05
autor návrhu: arch. Martin Franěk (Atelier Penta)
Štěměchy (Třebíčsko) - Stavba nové rozhledny na vrchu Mařenka na Třebíčsku nabírá zpoždění. Vyhlídková věž vysoká 31 metrů měla být dokončena v  tomto týdnu. Slavnostní otevření už bylo naplánováno na 7. září. Stavební firma ale obcím oznámila, že se práce protáhnou asi až do října. ČTK to dnes řekla starostka Štěměch Marie Báňová.
     "My jsme z toho velmi zklamaní. I počasí v té době u nás na Vysočině není úplně ideální pro ten akt otevření. Veřejnost se na tu stavbu těší," řekla Báňová. Rozhlednu chystá společně sedm okolních obcí. Projekt s náklady kolem sedmi milionů korun dotuje unie. Stavební práce začaly letos zjara, provádí je firma Lavimont.
     Na kopci s nadmořskou výškou 711 metrů je už pro rozhlednu vyzděný asi devět metrů vysoký betonový základ. Kameníci teď dokončili jeho obložení. Zpoždění má montáž dalších konstrukcí. Hlavní část rozhledny totiž budou tvořit ocelové a dřevěné konstrukce, které se vyrábějí v hale. Pak se teprve dovezou na stavbu a namontují s pomocí jeřábu.
     Točité ocelové schodiště už je připraveno, ale chybí tesařská konstrukce. "Zhotovitel nás trochu zaskočil, to se na stavbě nedalo kontrolovat," podotkla Báňová. Doplnila, že smlouva se stavební firmou obsahuje i sankce, které budou obce v nějaké výši uplatňovat. "Uvidíme, jak to všechno dopadne, i kvalita prací," podotkla.
     Na vrchu Mařenka, který je nejvýše položeným místem Třebíčska, stála rozhledna do poloviny minulého století, kdy spadla při bouřce. Obce usilovaly o její obnovení asi 12 let. Loni na tuto stavbu sehnal tři miliony Kč v evropských fondech Mikroregion Podhůří Mařenky, který spojuje Rokytnici nad Rokytnou, Markvartice, Předín, Štěměchy, Čáslavice, Římov a Chlístov.
0 komentářů
přidat komentář

Související články