KMV v Kyselce obnoví dva objekty, ASORKD chce i Alžbětin pavilon

Vložil
ČTK
17.08.2012 17:50
Karlovy Vary

foto: Lukáš Podhorský
Karlovy Vary - Společnost Karlovarské minerální vody (KMV), která vlastní část objektů v bývalých lázních Kyselka, chce ještě letos začít s opravou dvou budov. Za zhruba 60 milionů korun má být obnoven dům Stallburg a Löschnerův pavilon. Podklady pro stavební povolení se teď zabývají úředníci karlovarského magistrátu i památkového ústavu v Lokti. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) dnes oznámila, že požaduje, aby byl obnoven také Alžbětin pavilon.

    S obnovením Stallburgu a Löschnerova pavilonu by patrně neměl být problém, úkony související s územním řízením, přípravou projektů a řešením připomínek postupují podle zákonem daných termínů, řekl ČTK Miroslav Perout z Národního památkového ústavu v Lokti. V brzké době by měly KMV dostat stanovisko i z karlovarského magistrátu, uvedl jeho mluvčí Jan Kopál. Zatím však není jasné, jak se bude postupovat v případě Alžbětina pavilonu, který byl v roce 1997 po souhlasu památkářů rozebrán.
    Souhlas památkářů byl ale podmíněn tím, že pavilon, který ustoupil výstavbě nové stáčírny, musí být postaven na jiném místě. To se ovšem nestalo. ASORKD proto ve čtvrtek vyzval karlovarský magistrát, aby vyžadoval naplnění 15 let starého rozhodnutí ministerstva kultury. Podle vyjádření KMV byl demontovaný pavilon předán obci. Její starostka Petra Hoffmannová uvedla, že Kyselka ale pavilon nikdy nepřevzala. Ztrátu pavilonu přiznal v České televizi generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.
    Pavilon se podle Pasqualeho patrně ztratil během demolice objektu, v němž byl dočasně uskladněn. KMV odmítají odpovědnost za zmizení pavilonu s tím, že si ho obec nepřevzala. K současnému požadavku na obnovu pavilonu, jenž ASORKD vznesla, se společnost zatím nevyjádřila. Sdružení požaduje, aby byl vlastník donucen kulturní památku nalézt a na určeném místě ji znovu postavit. "Pokud KMV nevědí, kde tuto vzácnou památku mají, měly by být přinuceny postavit na určeném místě její přesnou repliku," dodal viceprezident ASORKD Martin Kadrman.
    Letos v únoru magistrát uložil KMV pokutu 1,8 milionu korun za špatnou péči o chráněné památky v lázních Kyselka a Krajský úřad Karlovarského kraje toto rozhodnutí potvrdil. Pokutu dostaly KMV kvůli třem samostatným objektům z přelomu 19. a 20. století. Firma, která se brání proti sankci soudní cestou, podle zdůvodnění narušila urbanistickou hodnotu areálu lázní v Kyselce. KMV do doby, než bude dosaženo shody o rekonstrukci objektů v jejich vlastnictví, chtějí provádět pouze jejich nezbytné opravy a zajištění.
0 komentářů
přidat komentář

Související články