Historická Střelniční věž ve Znojmě bude nadále bez střechy

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
15.08.2012 18:50
Znojmo

Znojmo - Střelniční věž ve Znojmě, která je jednou z jeho dominant, zůstane bez střechy. Radnice se s památkáři neshodla na tom, jak by měla vypadat. Věž o střechu přišla před 150 lety. Problém je v tom, že o původní podobě věže nejsou nikde záznamy. Město navrhlo historizující střechu, ale s tím u památkářů neuspělo. Ti volali po moderním řešení. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Renáta Bártlová.
      Střelniční věž byla součástí středověkého městského opevnění. Nedaleko ní stojí podobná Vlkova věž, která má romantickou dlátovou střechu. Stejnou chtěli radní i pro Střelniční. Měla na ní vzniknout vyhlídka na město a na obnovený hradní příkop.
      Jenže památkáři toto řešení zamítli. Odvolávají se na to, že dlátová střecha by nebyla návratem k  původnímu stavu, ale "hrou na minulost". Přišli s tím, že by střecha na kamenném objektu mohla být moderní, například ze skla a kovu.
      Město svůj záměr neprosadilo. Nyní se podle mluvčí pokusí sehnat dotace na rekonstrukci objektu v  jeho současné podobě s tím, že by jej mohli navštěvovat turisté s průvodcem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články