Olomouckou Galerii G obsadilo 12 umělců ze zahraničí

Vložil
ČTK
07.08.2012 19:05
Olomouc

Olomouc - Prostory olomoucké Galerie G na Horním náměstí obsadilo se svými díly 12 umělců ze zahraničí. Své obrazy, kresby či koláže tam budou až do začátku září představovat zahraniční členové Unie výtvarných umělců Olomoucka. Milovníci umění se mohou seznámit s díly autorů například z Austrálie, USA, Itálie či Rakouska. Zahájení výstave nazvané Interama 012 se uskuteční 8. srpna, zúčastní se jí i většina vystavovatelů.

    "Spolek výtvarných umělců Olomoucka eviduje 15 členů ze zahraničí, jsou to autoři z Kanady, USA, Austrálie, Rakouska, Itálie, Německa, Španělska a Velké Británie. Tato výstava je první svého druhu s tímto tematickým zaměřením," řekl dnes novinářům kurátor výstavy Jiří Hastík.
    Unie má celkem sto členů a je jedním z největších výtvarných spolků v zemi. Zahraniční autoři se k unii přidali z různých důvodů. Podle zástupců spolku to bylo například tehdy, když se setkali s jejími výstavami nebo se účastnili společných sympozií. "Celá řada členství vznikla také na základě osobních kontaktů či během našich výstav v zahraničí," doplnil Hastík.
    Expozice představuje individuální stylové polohy vystavujících autorů. V mnohých dílech se odrážejí i jednotlivé osobní příběhy. Příkladem jsou například obrazy Toma Bessona z USA, ve kterých se najdou stopy jeho pobytu na Valašsku, kam tento Texasan každoročně přijíždí za svou rodinou. Mezi autory však návštěvníci výstavy najdou i umělce s ryze českými jmény, které poukazují na jejich české kořeny. Některé cizince s Olomoucí pojí i osobní pouta, příkladem je Michael Esson z Británie, který se ve městě oženil. "Na výstavě je k vidění asi sedm desítek prací," doplnil kurátor.
    Unie výtvarných umělců Olomoucka má více než dvacetiletou historii. Sdružuje výtvarné umělce, teoretiky a architekty ze střední Moravy, ale také z jiných regionů ČR a ze zahraničí. Její nejpočetnější členskou skupinu tvoří malíři a grafici, reprezentuje však také fotografy či sochaře. Členy unie je například akademický malíř Marek Trizuljak, keramička Marta Lipusová, herec, malíř a olomoucký rodák Jan Kanyza či akademický sochař Karel Hořínek.
0 komentářů
přidat komentář