Švácha si stěžuje na průtahy při prohlašování památek

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
14.04.2006 12:30
Praha

Praha - Historik architektury Rostislav Švácha si stěžuje ministrovi kultury Vítězslavu Jandákovi na údajné průtahy, kterými jeho úředníci komplikují prohlašování navržených objektů za kulturní památky. Kromě svých předchozích zkušeností vychází Švácha z aktuálního postoje ministerstva k jeho návrhu prohlásit za památku pražský obchodní dům Máj, nyní Tesco. Úředníci mu sdělili, že řízení nemohou zahájit, neboť v návrhu chybí některé údaje, například přesná čísla pozemku, kde stavba stojí.

"Myslím, že veřejnost dost napjatě čeká na debatu o památkové hodnotě relativně mladých staveb, ale ministerstvo raději volí cestu byrokratických obstrukcí a mocenských demonstrací," míní historik. Prodlení při prohlašování moderních, ale i starších budov za památku mělo v minulosti často za následek jejich nenávratné poškození či úplné zničení.
Důvodem podání návrhu byla i diskuse o údajném záměru majitele Teska dům zbourat a postavit nový objekt. Majitel nyní mluví jen o přestavbě. Obecněji však Šváchovi a dalším odborníkům jde o to, aby památkám moderní architektury byla věnována pozornost. Zatímco v případě starších staveb mají historikové podporu u nejširší veřejnosti, stavby posledních 50 let lidé jako památky nevnímají, třebaže mnohdy jde o unikátní objekty.
Stejně jako Máj navrhoval Švácha loni za památku prohlásit obchodní dům Ještěd v Liberci, který také patří Tesku a které po jeho demolici plánuje novou stavbu. Úspěšný nebyl, zatímco prosadit se mu podařily čtyři stavby - ještědský vysílač, který se loni stal dokonce národní kulturní památkou a aspiruje na seznam UNESCO, budova Federálního shromáždění, hotelový dům v Praze na Invalidovně a Ústav makromolekulární chemie v Praze na Petřinách.
MK Šváchovi v březnu odpovědělo, že řízení ohledně Máje nemohlo být zahájeno, protože návrh vykazuje nepřesnosti a neobsahuje některé údaje. "A proto kolegové z Odboru památkové péče požádali operativně o jejich zjištění Národní památkový ústav," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Ludmila Kadrnková. Ministerstvo zahájí řízení, jakmile bude mít vše potřebné k dispozici, dodala. Nejzazší lhůta k vyjádření při zvlášť složitých případech je 60 dní - bez případných přerušení řízení, které bývá velmi časté, říká mluvčí.
"Stejné 'nepřesnosti' obsahovaly i mé předchozí podněty, například u věže na Ještědu nebo u Ústavu makromolekulární chemie, a přece to šlo," oponuje Švácha. Postup pracovníků MK vnímá jako "byrokratickou obstrukci, která omezuje zákonné právo občanů podávat návrhy na prohlášení za památku".
"Ochrana památek nedávné architektury představuje závažný problém památkové péče v celé Evropě. Můj návrh na prohlášení Máje za památku se mohl stát pro debatu vhodným podnětem, a tak jej také pochopila odborná veřejnost včetně rady ředitele Národního památkového ústavu," říká Švácha.
Je přesvědčen o tom, že pro každé historické období by měl zůstat zachován reprezentativní vzorek staveb jako otisk doby. "Předpokládám, že ze 70. a 80. let by jich mohlo být tak asi 20," míní. Vedle obchodního domu Ještěd v Liberci a čtyř zmíněných památek by rád zachoval pražské stavby Kotva či Dům bytové kultury. I u moderních památek je ale třeba diferenciovat - naprosto odmítavě se Švácha i další experti vyjadřují o Kongresovém centru.
Jestliže je složitá situace s památkami druhé poloviny 20. století, náročná je i oblast technických památek. A pokud stavby nejsou chráněné, trpí nevhodnými přestavbami či jim zcela hrozí zánik. "Z období meziválečné průmyslové architektury je zapsáno minimum představitelů, jsou to především mostní konstrukce či významné nádražní budovy, z druhé poloviny 20. století je to asi jen vysílač na Ještědu," řekla ČTK mluvčí NPÚ Simona Hradilová.
V Praze by měl být brzy zbourán Libeňský most, dílo jednoho z nejvýznamnějších českých architektů 20. století Pavla Janáka z 20. let. MK statut památky mostu neudělilo s odůvodněním, že by jeho prohlášením za kulturní památku došlo k "devalvaci významu tohoto aktu u staveb skutečně výjimečných". Magistrát chce na místě mostu postavit most nový a širší.
0 komentářů
přidat komentář

Související články