Den architektury nabídne v Ostravě několik originálních procházek

Vložil
ČTK
06.08.2012 17:15
Ostrava

Ostrava - Na originální procházky s předními českými architekty a historiky architektury budou moci při festivalu Den architektury vyrazit zájemci také v Ostravě a okolí. Festival se po loňské úspěšné premiéře rozšířil do dalších měst. Uskuteční se 29. a 30. září ve více než 30 městech. ČTK o tom za organizátory informovala Pavlína Svatoňová.
     Mezi vrcholy programu festivalu bude podle ní patřit procházka s předním českým architektem Josefem Pleskotem po Ostravě-Vítkovicích. Začne u unikátního památkového areálu vítkovické Dolní oblasti.
     Historik architektury Martin Strakoš zase účastníky provede po méně známých okrajových čtvrtích města, Radvanicích a Michálkovicích. Ukáže školní budovy a dělnické kolonie spojené s těžbou uhlí i  stavby související s bouřlivým náboženským a duchovním životem. V nedalekém Havířově bude procházka s místními architekty Lucií Chytilovou a Adamem Guzdkem po budovách bruselského stylu, které se vymykají současné stavební průměrnosti a typizaci ostatní socialistické zástavby ve městě.
     "Osobně bych se ráda vydala na setkání s autorem Modlitebny Církve bratrské Zdeňkem Fránkem do Černošic, anebo bych vyjela na jednu ze tří procházek po Ostravě, a to ať už na setkání s historikem Strakošem, autobusovou výpravu za současnou architekturou v  okolí Ostravy anebo zažít nové Vítkovice s Josefem Pleskotem," uvedla ředitelka festivalu Marcela Steinbachová.
     Další informace najdou zájemci na internetových stránkách www.denarchitektury.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články