Oprava litomyšlského muzea by měla být levnější, než se plánovalo

Vložil
ČTK
03.08.2012 19:50
Josef Pleskot

Litomyšl (Svitavsko) - Oprava historické budovy Regionálního muzea v Litomyšli by měla být levnější, než se původně plánovalo. Původní odhadní cena projektu byla 70,5 milionu korun, ze soutěže vyhlášené Pardubickým krajem nakonec vzešla cena 46,6 milionu. ČTK o tom informoval náměstek hejtmana zodpovědný za investice Jan Tichý (ČSSD).

    "Výběrové řízení bylo bez omezení počtu uchazečů. Přihlásilo se celkem dvanáct firem. Pětaosmdesát procent ceny projektu zaplatí evropské fondy," uvedl Tichý.
    Muzeum v Litomyšli je od začátku července pro veřejnost uzavřené a věci z něj se stěhují do náhradních prostor. Vítěz výběrového řízení, stavební firma PKS INPOS ze Žďáru nad Sázavou, prázdný objekt převezme v září. Muzeum se pro návštěvníky znovu otevře v polovině roku 2014. Kanceláře pracovníků muzea jsou nyní v budově České pošty na Smetanově náměstí, náhradní výstavní prostory muzeum nemá. Zaměstnanci muzea ale budou spolupracovat s jinými kulturními institucemi ve městě na pořádání výstav. Budou také pracovat na nové stálé expozici pro přestavěné muzeum.
    Barokní budova z počátku 18. století se má rozšířit o integrovanou vstupní budovu s foyer a sociálním zázemím. V objektu by měly vzniknout nové výstavní a společenské prostory a zázemí pro prezentační a vzdělávací akce. Autorem projektu je architekt Josef Pleskot.
    Litomyšlské muzeum bylo založeno v roce 1891 a umístěno v prostorách zrušené městské reálky. V roce 1926 se přestěhovalo do rozlehlé barokní budovy bývalého piaristického gymnázia postavené v letech 1714 až 1718. V této budově sídlí muzeum dosud. Od 90. let 20. století patří pod správu muzea i rodný dům Bedřicha Smetany. V roce 2004 bylo dosavadní městské muzeum přeměněno na regionální s působností pro okres Svitavy a jeho zřizovatelem se stal Pardubický kraj.
0 komentářů
přidat komentář

Související články