Pardubice vypíší nové výběrové řízení na obnovu Tyršových sadů

Zdroj
Zuzana Doušová
Vložil
ČTK
01.08.2012 21:45
Pardubice

Pardubice - Tyršovy sady v Pardubicích se letos opravovat nezačnou. Firma DIS Brno, která měla na začátku července převzít staveniště a začít park opravovat, vypověděla smlouvu. Město připravuje nové výběrové řízení a také žalobu, v níž se bude domáhat náhrady škody. ČTK to dnes sdělila primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

    "V úterý přišel dopis, v němž nám jednatel společnosti oznamuje, že jeho společnost jednostranně vypovídá smlouvu. Důvody, které jsou podle něj na naší straně, nespecifikuje. Město nyní připravuje vypsání nového výběrového řízení na firmu, která Tyršovy sady zrekonstruuje," uvedla Fraňková. Vyjádření firmy DIS se ČTK nepodařilo získat.
    Město tlačí čas, neboť revitalizace podzámeckého parku má být spolufinancovaná z dotací Evropské unie. Ty se musí vyčerpat do konce roku 2013. "Máme příslib hejtmana Pardubického kraje, který je předsedou regionální rady, že za určitých podmínek nebude problém prodloužit čerpání na revitalizaci parku až do roku 2014," řekla primátorka. S opravou Tyršových sadů by se mohlo v ideálním případě začít na začátku roku 2013.
    Město se také chystá obrátit na soud. S jeho pomocí se bude domáhat náhrady škody, která mu postupem DIS vznikla. Její výše ještě není vyčíslena, ale může zahrnovat náklady na zmařenou práci úředníků, rozdíl v ceně zakázky, pokud bude vysoutěžená cena vyšší, než ta, která je uvedena ve smlouvě se společností DIS a podobně. V případě, že by město kvůli zpoždění způsobenému vypovězením smlouvy přišlo o možnost čerpat na revitalizaci evropské peníze, uplatnilo by soudně i tuto škodu.
    Projekt obnovy Tyršových sadů má v Pardubicích mnoho zastánců, ale také odpůrců. Proti se postavilo několik tisíc lidí podepsáním petice, pro zachování sadů v současné podobě vznikl také kalendář aktů. Konala se i demonstrace před budovou pardubické radnice. Zastupitelé projekt nakonec podpořili a v první polovině července měly v parku začít demoliční práce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články