BEA centrum v Olomouci není moderní a kvalitní architektura

Vložil
ČTK
31.07.2012 14:45
Olomouc

Olomouc - V Olomouci začne již v příštím roce sloužit nové vzdělávací a inovační centrum, jehož cílem je podporovat rozvoj malých a středních firem. V části areálu, který tvoří tři nízké, ale také jeden 74 metrů vysoký objekt, se zabydlí i soukromá Moravská vysoká škola. Investorem stavby BEA (Business Education Acceleration) je společnost Tesco SW a.s., která působí v oblasti informačních technologií.
     Náklady dosáhnou 400 milionů korun. Zhruba polovinu hradí společnost ze svého a druhou půli pokryje úvěr, řekl dnes novinářům generální ředitel společnosti Josef Tesařík.
     "Centrum stavíme proto, aby se z Olomouce coby spící nevěsty stala žádaná nevěsta se všemi pěti P. Vize je jednoduchá - zajistit synergii pro malé a střední podniky, které mají těžký život," uvedl Tesařík. V areálu se usídlí kromě společnosti Tesco SW a vysoké školy například i Olomoucký klastr inovací i další expertní firmy.
     "Rádi bychom poskytli zázemí specializovaným firmám, které nabízejí poradenství v podpůrných činnostech. Jedná se například o IT podporu, servery, virtuální prostor pro jejich skladování dat, ekonomiku, účetnictví a další podpůrné služby pro malé firmy. V současné době toto pro malé a střední firmy nefunguje, služby existují především pro velké nadnárodní korporace," řekl ČTK Marek Vaculík, ředitel Olomouckého klastru inovací.
     Výstavba areálu začala v roce 2010. Takzvaná věž se již stala novou dominantou města, provoz BEA začne naplno v příštím roce. Objekt má 18 nadzemních podlaží, jedno podzemní a jedno s technickým zázemím. "Stavba je ze 75 procent hotová ... je zřejmě nejvyšší v Olomouci. Je elipsového tvaru, má celoskleněnou zavěšenou fasádu. Není tu žádná kotelna ani výměníková stanice, využívá se tepelných čerpadel na topení, chlazení i větrání. Je to ekologická záležitost," uvedl stavbyvedoucí Matouš Vykoukal. Doplnil, že nízké budovy budou dokončeny v listopadu, výšková věž zřejmě během zimy. Například Moravská vysoká škola by v novém působišti měla začít působit v příštím akademickém roce od letního semestru. Celé centrum nabídne 15.500 metrů čtverečních plochy.
     Záměrem architektonického týmu bylo navrhnout moderní a inteligentní budovu šetrnou k životnímu prostředí. Právě architektonické pojetí má ale i řadu svých odpůrců. Například podle historika architektury Jakuba Potůčka nejde o moderní a kvalitní architekturu.

3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tichý anonym
raval
01.08.12 09:16
Ano,
anonym
03.08.12 01:15
Ach bóže
piskot92@seznam.cz
08.09.12 10:56
zobrazit všechny komentáře

Související články