Začne rekonstrukce synagogy v Č.Krumlově

Vložil
ČTK
30.07.2012 20:25
Český Krumlov

Českokrumlovská synagoga - první stavba v Rakousku-Uhersku s ŽB konstrukcí
Český Krumlov - V Českém Krumlově se po letech plánování v polovině srpna pustí do rekonstrukce budovy synagogy. Realizaci projektu za zhruba 20 milionů korun zpozdilo policejní vyšetřování dotací Regionálního operačního programu Jihozápad. V pondělí by měla komise vybrat dodavatele prací, ukončení první etapy je plánováno do konce roku, sadové úpravy pak potrvají do května 2013, řekl dnes ČTK ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu (ČKRF) Miroslav Reitinger.

    Budova se dočká kompletní stavební rekonstrukce včetně napojení na inženýrské sítě. Objekt je jednopatrový, částečně podsklepený, s půdou, zakrytý valbovou střechou a s osmibokou věží se střechou tvaru jehlanu. Cílem je přeměnit synagogu v Dům paměti o historii židovské komunity s prostorem pro kulturněspolečenské aktivity a bohoslužby.
    Revitalizace objektu synagogy spolu s rekonstrukcí nedalekého ateliéru malíře Egona Schieleho je součástí záměru oživení části města v takzvaném třetím meandru řeky Vltavy. Oba objekty se nacházejí v Městské památkové zóně Plešivec. Projekt navazuje na revitalizaci nedalekého městského parku a jižních teras.
    Synagoga byla postavena v roce 1909. V letech 1945 až 1968 ji spravovala církev československá husitská, pak dlouhá léta sloužila jako skladiště. Po roce 1990 se vlastníkem stalo město a v roce 1997 pražská židovská obec. Synagoga jako jedna z mála přečkala období světových válek i totalitního režimu bez větší úhony. ČKRF má synagogu od roku 2006 pronajatou na dobu 30 let od židovské obce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články