Na Klínovci bude nová lanovka, se stavbou stožárů pomáhá vrtulník

Vložil
ČTK
26.07.2012 10:30
Boží Dar (Karlovarsko) - Na Klínovci v Krušných horách vznikají dvě nové lanovky, které posílí přepravní kapacitu skiareálu. První čtyřsedačková lanovka u sjezdovky Přemostěná bude hotová do zimy. Dnes začala klíčová fáze akce, stavba nosných stožárů. Na místo je usazoval vrtulník. Druhá z lanovek povede po jižní straně Klínovce a hotová bude o rok později. Stavba lanovek přesáhne 200 milionů korun. ČTK to oznámil mluvčí areálu Adam Svačina.
     Vrtulník měl dorazit ze Slovenska kolem třetí odpoledne. Kvůli bouřkám po trase ale přiletěl o tři hodiny později. I přesto sehrané party montážníků do setmění stačily stožáry připevnit na základy. A to na třech místech, kam je nebylo možné jinak, než vrtulníkem dopravit. Akci komplikoval vítr, který k  večeru začal foukat. Ve čtvrtek bude vrtulník na stavbu druhé ze sjezdovek dopravovat beton. Do pátku by měly být i tady hotové základy pro stožáry.
     Lanovka u sjezdovky Přemostěná bude mít nástupní stanici na stejném místě jako stará kotva, avšak výstupní stanice se znatelně posune výše, a tím se získají metry sjezdovky navíc. Lanovka Doppelmayr bude mít kapacitu 2400 osob za hodinu. Sjezdovka Přemostěná bude navíc rozšířena. "Přikoupíme také další sněhová děla a umělé zasněžování na severních svazích bude téměř stoprocentní. Vrtulník je při stavbě nutný, protože těžká technika nemá šanci dostat se na prudké svahy," uvedl Svačina.
     Současně pokračuje stavba druhé z lanovek vedoucí do Jáchymova. Vznikne místo staré jednosedačky z roku 1965. "V první fázi stavby došlo na kácení stromů v dráze lanovky a betonování základů," podotkl Svačina. S lanovkou do Jáchymova vznikne i nová sjezdovka dlouhá téměř tři kilometry. Horní stanice lanovky bude na vrcholu Klínovce. Lyžaři se tak bez problémů dostanou z jižního svahu na severní sjezdovky. Kapacita jáchymovské lanovky bude rovněž 2400 osob za hodinu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články