V Plzni vznikl díky EU nový sokromý domov pro seniory

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
24.07.2012 20:35
Plzeň - Soukromý domov pro seniory za 63 milionů Kč otevřela v Plzni-Bolevci nestátní nezisková organizace Kompas Social, občanské sdružení z  Plzně. Senior Residence Terasy s nepřetržitou službou zdravotnického personálu a 52 lůžky výrazně podpořil evropský operační program ROP. Jde o největší soukromý domov pro seniory v Plzeňském kraji, řekla ČTK ředitelka domova Milada Brašnová.

     Zhruba dvě třetiny pětipodlažního objektu je novostavbou a zbytek vznikl z bývalé mateřské školy ve vzrostlé zahradě. V objektu je 24 dvoulůžkových pokojů, z nichž jsou tři pro vozíčkáře, čtyři pokoje jsou jednolůžkové. Ze tří podlaží se vychází rovnou na terén a ze čtvrtého na terasu, tedy ze čtyř podlaží je bezbariérový přístup ven.
     "Bez podpory z EU by tento projekt nemohl vzniknout, protože investice tohoto typu se nikdy nevrátí," uvedla Brašnová. Na provoz se čerpat dotace z EU nedají, ale domov počítá s tím, že využije menší podporu z úřadů práce, tedy z fondů na vzdělávání pracovníků.
     "Už máme čtyřicetiprocentní obsazenost. Jde o klienty hlavně z Plzeňska, nejstaršímu je 97 let," řekla. Domov je určen mobilním a imobilním seniorům, kteří potřebují komplexní péči nebo vyšší stupeň pomoci, zejména z důvodu věku, ale i kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu. Služba není určena lidem, jejichž situace vyžaduje hospitalizaci nebo přímou odbornou lékařskou péči. Do zařízení ale docházejí praktičtí lékaři. Až se domov naplní, bude mít celkem 20 zaměstnanců.
     Kromě platby na péči podle stupně závislosti platí klienti za ubytování 200 Kč a za stravu 160 Kč za den. "Jde o maximum, které umožňuje zákon o  sociálních službách. Zařízení, která zřizují kraje a obce, mají často tyto platby nižší, protože dostávají provozní dotace od státu a obcí. Bohužel, pan ministr škrtl provozní dotace pro všechny nově zřízené sociální služby na rok 2012 a tím nás postavil do nerovných podmínek," uvedla Brašnová.
     Domov má vanu pro vozíčkáře, sprchovací box pro ležící klienty a vanu s hydromasáží, klubovny pro zájmovou, terapeutickou a aktivizační činnost a dvě počítačová pracoviště. "Je to velmi zajímavý projekt pro různě postižené klienty až po ležáky. Domov se snaží vytvořit domácí prostředí a tyto společnosti mají na trhu své místo," uvedl starosta obvodu a krajský radní Miroslav Brabec (ČSSD).
0 komentářů
přidat komentář