Zoo Brno získala souhlas k výstavbě nového vstupního areálu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
19.07.2012 18:15
Brno

Brno - Jihomoravský krajský úřad schválil v uplynulých dnech po ročním projednávání projekt stavby nového vstupního areálu brněnské zoo. Ředitel zahrady Martin Hovorka doufá, že zoo získá ještě letos stavební povolení. Areál přijde na bezmála 200 milionů korun. Projekt zahrnuje stavbu parkoviště pro 300 aut a vybudování nového objektu. Hovorka to dnes řekl ČTK.
     "Získání souhlasu bylo obtížné. K záměru přišlo mnoho připomínek, s  nimiž jsme se museli vypořádat," uvedl ředitel. Zoo záměr na základě přání občanů, bydlících v jejím sousedství, upravila. Nyní musí pro záměr získat územní rozhodnutí.
     Kdy by mohla výstavba začít, to si Hovorka netroufl odhadnout. Půjde ale o zatím nejdražší projekt zahrady. Nové parkoviště pro 300 aut a osm autobusů nahradí současné, na němž je jen 18 míst pro osobní automobily. Zahradu ročně navštíví čtvrt milionu turistů. Jsou nuceni parkovat v  uličkách v okolí zahrady, popřípadě na parkovišti nedalekého hobbymarketu.
     Hovorka zdůraznil, že nový vstupní areál umožní rozvoj zahrady a zvýšení její návštěvnosti ke 400.000 až 500.000 lidí za rok. Mnohé zájezdy zatím při návštěvě Brna zoo míjejí, a to právě z důvodu dlouhodobého nedostatku parkovacích míst.
     Součástí areálu bude i správní budova, v níž vzniknou časem mořská akvária se žraloky a rejnoky. Komplex vznikne v nevyužitém areálu brněnského vysokého učení technického. Se zoo, která je za frekventovanou silnicí, spojí nový areál most.
     Zahrada chová 800 zvířat 200 živočišných druhů. Největší atrakcí jsou lední medvědi, výběh polárních vlků s  indiánským srubem, nová expozice Beringie s kamčatskými medvědy, pavilon Tygří skály nebo Tropické království s četnými plazy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články