Bourat se začal i teplický Prior, nástupce otevře za rok a půl

Vložil
ČTK
09.07.2012 20:55
Teplice

A8000 s.r.o.

Nová Galerie Teplice nahrazující stávající Prior
Teplice - Na teplickém náměstí Svobody se začal bourat i starý obchodní dům Prior. Místo něj by v v příštím roce a půl měla vzniknout nová nákupní Galerie Teplice, doplněná multikinem. ČTK o tom dnes informoval mediální zástupce investora Martin Jonáš. Příprava demolice začala už minulý týden, bagry se do budovy měly zakousnout během dvou týdnů. Hned přes roh náměstí už přitom podobnou budovu staví konkurence.

    Současný teplický Prior byl postavený v roce 1981; v předešlé dekádě mu socialističtí architekti udělali místo zbouráním kompletního bloku staré zástavby, takzvaného "teplického špalíčku". "Dnes oficiálně začala demolice," uvedl Jonáš. Majitel Prioru, společnost Dandreet, chce postavit na jeho místě nové, větší obchodní centrum za 1,2 miliardy korun. "Demolice a výstavba nové budovy potrvají do konce roku 2013, otevření pro veřejnost pak bude na jaře roku 2014," dodal Jonáš. Podle původních plánů už se měla touhle dobou galerie dokončovat, stavbu ale zdržel architektonický průzkum.
    Nový obchodní dům má zastavět celou plochu původního bloku; nabídne prý stovku obchodů, 450 parkovacích míst a navíc multikino se čtyřmi sály. Přes 60 procent obchodů je podle Jonáše již pronajatých; výčet zahrnuje mimo jiné oděvní řetězce Intersport, Baťa a H&M, ale i prodejce elektroniky Euronics. Někteří z nich už ve městě působí, ale na jiných místech. Investor slibuje, že v budově vznikne až 500 pracovních míst.
    V osmdesátitisícové aglomeraci takový obchodní dům přímo v centru dlouho chyběl, což zřejmě způsobilo i současnou a poněkud paradoxní situaci - budou se stavět hned dvě naproti sobě. Vloni na podzim zmizel na sousední straně náměstí nikdy nedostavěný hotel Radnice z konce 80. let a s ním i dva domy z 19. století. Investorem druhého projektu je teplický developer Jaroslav Třešňák a jeho firma JTH. I on počítá se zhruba 20.000 metry čtverečními nákupní plochy, hotovo by mělo být už příští rok na jaře.
    Souběh projektů ovšem kritizují místní neziskové organizace. "Myslím, že dva identické projekty budou mít problém se uživit. Ještě horší by mohlo být to, že se po jejich otevření zaplní automobilovým provozem centrum města, které na to není připravené," řekl ČTK při zahájení první demolice Matěj Hon ze sdružení ProPolis, které se snažilo stavby připomínkovat. "Chtěli jsme ve městě rozproudit veřejnou debatu, což se celkem povedlo, ale vzniklé nápady se stejně nikam neodrazily," dodal.
    Zatímco Třešňák slibuje členitou cihlovou fasádu a respekt k uličnímu bloku, Galerie Teplice sází na futuristické tvary. Půdorysně bude navíc zřejmě výrazně větší, zabere 1,6 hektaru.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
A co Jihlava??
památkář
10.07.12 12:24
zobrazit všechny komentáře

Související články