Městské zásahy Jablonec 2013 - výzva

Úspěšné Městské zásahy proběhnou i v Jablonci nad Nisou

Zdroj
Jakub Chuchlík / Městské zasahy Jablonec
Vložil
Tisková zpráva
08.07.2012 17:05
Odstartovala první část Městských zásahů Jablonec nad Nisou 2013. Projekt navazuje na úspěšný formát “Městských zásahů”, který již proběhl v Bratislavě, Praze, Brně a Košicích. Nápad vznikl z profesní potřeby architektů poukázat a pojmenovat problémy ve veřejném prostoru, iniciovat diskusi a především nabídnout možná řešení.
Na webových stránkách www.mestskezasahyjablonec.cz je možné až do 11. 11. 2012 přidávat podněty na místa ve městě, která nás trápí, kde se necítíme příjemně nebo kde nám něco chybí. Tento sběr podnětů bude sloužit jako databáze problematických míst, ale i jako inspirační zdroj pro hlavní části Městských zásahů Jablonec nad Nisou 2013.
Již na začátku 9. 9. 2012 bude zveřejněna výzva architektům, studentům a dalším, aby na libovolné místo navrhli svůj architektonický zásah. Jak uvádějí organizátoři: „I malý a levný zásah může často způsobit velké pozitivní změny.“ Dokladem mohou být katalogy z uplynulých Městských zásahů, ze kterých se řadu projektů podařilo posunout až do realizace. „Někdy stačí pár stromů, lavička na správném místě, úprava dopravy a pěších propojení. Jde o to objevit a využít potenciál jednotlivých míst,“ dodávají organizátoři akce.
Po odevzdání návrhů 3. 3. 2013 se začne připravovat velká výstava. Její kurátorkou bude kritička architektury a jablonecká rodačka Karolína Jirkalová. Výstava nabídne škálu nápadů darovaných městu a může se stát odrazovým můstkem pro zlepšení konkrétních míst. Výstavu budou provázet autorské prezentace návrhů a veřejnost tak bude mít možnost seznámit se s konkrétními projekty i jejich autory.  
Formát Městských zásahů již proběhl v Bratislavě, Praze, Brně i Košicích a setkal s velikým ohlasem ze strany samotných autorů návrhů. Ti zareagovali na výzvu, která jim umožnila vyřešit si někdy dlouho v hlavě uvažované problémy veřejného prostředí. Autoři pracují bez nároku na honorář, na projektech, které si nikdo neobjednal, jen z občansko-profesní potřeby zlepšit kvalitu městského prostoru. „Není to architektura zadarmo, ale je to architektura jako dar městu,“ říká spoluautor ideje Městských zásahů architekt Matúš Vallo.
Organizátoři Jabloneckých Městských zásahů věří, že akce najde ohlas u veřejnosti i vedení města podobně jako jinde a tento dar přispěje ke zlepšení našeho prostředí.

Organizátoři: MgA. Ida Čapounová a MgA. Jakub Chuchlík (iuch), Ing.arch. Jan Kadlas a Ing.arch. David Pavlišta (kp-a) ve polupráci s x-fatul.

Kurátorka: Mgr. Karolína Jirkalová

Autoři ideje Městských zásahů: Ing.arch. Matúš Vallo a Ing.arch. Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects)

Kontakt: info@mestskezasahyjablonec.cz 



Harmonogram:

Sběr podnětů: 6. 6. 2012 – 11. 11. 2012

Výzva k účasti: 9. 9. 2012 – 3. 3. 2013

Výstava: květen 2013

Přednášky: červen 2013
0 komentářů
přidat komentář

Související články