Barbora Fraňková - 3. cena

Studentská soutěž FA ČVUT: Nová letní scéna v Českém Krumlově

Vložil
Jiří Horský
24.06.2012 23:25
Ateliér Cikán - Buš, Ústav památkové péče FA ČVUT
NOVÁ DIVADELNÍ EXPERIMENTÁLNÍ SCÉNA V ČESKÉM KRUMLOVĚ

Nová scéna v Českém Krumlově je divadlem v krajině. V návrhu je živel vody vybrán jako médium pohybu, proměny divadelního děje. Jak se ale po vodní hladině pohybovat? Inspirací je rostlinná struktura  leknínů, jež se, list po listu, shlukuje do pevných ploch. Každé divadlo má k dispozici svůj fundus, v tomto případě je tvořen modulovou plovoucí platformou. Divadlo na vodní hladině už se neomezuje pouze na otáčivý pohyb kolem své osy, nabízí libovolnou konfiguraci vztahu diváka a divadelní akce. Pro tvorbu divadelníků je dán k dispozici naprosto neutrální čistý prostor, nazatěžkán zbytečně konkrétními architektonickými zásahy, jež by ovládly okolní krajinu.

Divadelní scéna – vodní prvek se stává součástí příběhu okolního prostředí. Znovu oživuje cestu za zámeckou zdí a propojení města s Kvítkovým dvorem. Navazuje na jednoznačnou geometrii barokní zahrady. Terén se ve vymezeném území svažuje k jižní straně, kde je skryto divadelní zázemí; vodní hladina vyrovnává plochu na stejnou úroveň. Vzniká tak paralela ke stejně rozvrženému bazénu, který je součátí formální barokní zahrady. Nový vodní prvek je naproti tomu jednoduchým a jasným zásahem do prostředí neformálního.  Jedinou další úpravou je změna cesty za zahradou v upravenou dlážděnou plochu, která napoví, že se nacházíme na zvláštním místě, jakési foyer plenérového divadla.

Důležitým faktem při navrhování nového plenérového divadla je skutečnost, že prostor bude sloužit ke kulturním akcí pouze pár hodin denně a to jen v teplých měsících. Po zbytek času musí nabídnout i něco dalšího. Návrh ve dne nepřipomíná divadelní scénu, neovládá okolní krajinu, je spíše parkem, neobvyklým místem bez odkazů na cokoli konkrétního, místo pro uvolnění mysli a odpočinek.

Navržená scéna je uzpůsobena i k pořádání koncertů, promítání a dalších produkcí. Český Krumlov je město s nezvykle širokou škálou a množstvím společenských akcí, a proto další kulturní platforma je vítaná. Neměla by se stát jen turistickou atrakcí (jak je tomu dnes), měla by nabídnout tvůrčí prostředí pro současné divadlo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články