Lanovka na Sněžku se dnes po devítidenní odstávce opět rozjela

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
23.06.2012 19:15
Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Lanová dráha na Sněžku se dnes po devítidenní mimořádné odstávce opět rozjela. Důvodem zastavení lanovky bylo stěhování trafostanice v přestupní stanici na Růžové hoře, které souvisí s již běžící stavbou nové lanovky. Dosluhující lanovka nyní jezdí jen na dolním úseku, horní úsek z Růžové hory na vrchol je trvale mimo provoz od 13. května. Dolní úsek pojede do 2. září.

    Dnes měli turisté o lanovku zájem již od jejího spuštění v 08:00. "Za první hodinu a půl provozu přišlo asi 100 lidí a další stále chodí. Svítí sluníčko a je ideální počasí na výlet," řekla ČTK pracovnice lanovky. Na samotný vrchol Sněžky turisté z mezistanice Růžová hora musejí ujít 2,5 kilometru pěšky, což trvá asi 45 minut.
    Od 3. září se lidé na Sněžku dostanou již jen pěšky. Nová lanovka by se měla rozjet na jaře 2014. Stavbaři nyní pracují na hloubení jámy pro novou dolní stanici lanovky a bourají horní stanici na Sněžce. Horní stanice je již bez střechy, chybí jí už i některé stěny. Vybouraný materiál firma do údolí sváží stávající lanovkou, počítá se i s využitím vrtulníku.
    Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla s novou lanovkou zkrátit z nynějších 25 na zhruba 16 minut. Lanovka také bude lépe odolávat větru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články