Praha připraví desítky významných změn územního plánu

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
21.06.2012 20:20
Praha

Praha - Praha připraví dalších asi sedm desítek celoměstsky významných změn územního plánu, o které požádaly městské části. Změny mají umožnit například rozšíření Vídeňské ulice, upřesnění trasy Pražského okruhu, prodloužení tramvajové tratě na Jižní Město, ale i bytovou výstavbu v Jinonicích a Bubenči. Se zahájením přípravy dnes po několikahodinové diskusi souhlasilo pražské zastupitelstvo, proti návrhu vystupovalo i několik koaličních zastupitelů. Magistrát nyní začne změny zpracovávat.
      Podle náměstka primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), který materiál předkládal, městské části zaslaly hlavnímu městu asi 840 podnětů na změny územního plánu. Ještě minulá koalice ODS a ČSSD z nich vybrala asi sedm desítek. Jejich výběr potvrdila i  současná koalice ODS a TOP 09.
      Návrh kritizovali někteří zastupitelé i  občané. Podle zastupitele Miroslava Pocheho (ČSSD) mnohé změny nemají celoměstský význam a město by o nich před schválením nového metropolitního územního plánu nemělo hlasovat. "Nebude lepší, když je necháme zapracovat do metropolitního plánu?" ptal se zastupitel Rudolf Blažek (ODS). "Jsou to larvy, zakuklenci, z kterých se buď vylíhne motýl, nebo červ," dodal zastupitel a poslanec Boris Šťastný (ODS).
      Praha 4 navrhuje změny, které počítají se sběrným dvorem v Hodkovičkách a rozšířením vytížené Vídeňské ulice. Pátá městská část se zasazuje mimo jiné o změnu nevyužívané plochy pro autokemp v Motole na plochu pro sportoviště, rozšíření motolského golfového hřiště či nové uspořádání smíchovského přístavu. Praha 6 chce na Hanspaulce vytvořit park, podporuje ale také bytovou výstavbu v Bubenči a výstavbu pečovatelského centra v Ruzyni.
      Změny by měly umožnit obytnou výstavbu také na Střížkově, v Hrdlořezích, v areálu bývalé továrny na barvy Tebas ve Vysočanech a Stodůlkách. Počítá se rovněž s vybudováním administrativního komplexu v Roztylech, výškového domu na hranici Vysočan a Hloubětína či relaxačního a sportovního centra v Modřanech. Návrhy se týkají rovněž možného rozšíření hřbitovů v Nebušicích, Slivenci a Zličíně a výstavby zbraslavské hasičské zbrojnice. Velkých změn by se mohla dočkat městská část Troja, která navrhuje vytvoření parku vodních sportů, záchytného parkoviště a nové administrativní budovy pro ředitelství zoologické zahrady.
      Část změn se týká upřesnění tras dopravních staveb, například částí Pražského okruhu z Ruzyně do Suchdola a dále do Březiněvsi. Další návrh by měl umožnit rozšíření současného okruhu na Černém Mostě. Proti těmto záměrům i  dnes vystupovali zástupci městských částí, přes které má okruh vést.
0 komentářů
přidat komentář

Související články