Národní technické muzeum má nový depozitář

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
12.04.2006 00:10
Praha

Praha - Národní technické muzeum (NTM), které patřilo při povodních v roce 2002 k nejpostiženějším institucím, má nový depozitář pro své sbírky. Právě depozitář v karlínské Invalidovně byl před čtyřmi lety zaplaven. Voda zalila množství materiálu, které tvořilo přibližně deset procent všech sbírek muzea. Nový depozitář v Čelákovicích u Prahy se začal stavět v roce 2003, stál 85 milionů korun a otevřen bude 25. dubna.

Trojrozměrné předměty se po očištění konzervují, vzácné architektonické plány, dokumenty i fotografie se rozmrazují a restaurují. Muzeum by chtělo mít všechen vodou zasažený archivní materiál vysušený v roce 2013. Zrestaurované předměty se již do Invalidovny nevrátí - tu NTM vrátilo armádě, od níž mělo objekt pronajatý. Vedle čelákovického depozitáře bude muzeum používat i dosud nevyužívané prostory ve své hlavní budově na Letné, která se nyní rekonstruuje.
Muzeum získalo pozemky v Čelákovicích o rozloze 76.000 metrů čtverečních v 60. letech. Do konce 80. let byla postavena železniční vlečka a osm skladových hal. Po vyřešení restitučních nároků na část pozemků vznikla v 90. letech urbanistická studie, v roce 2000 byl vybrán projektant stavby.
K technickým požadavkům na depozitář patřilo kromě nároků na klimatické podmínky i vybudování konzervátorského pracoviště přímo v depozitáři, tedy zřízení skladu pro kontaminované a znečištěné sbírkové předměty, prostory mechanické a chemické očisty a samostatnou restaurátorskou dílnu. Předměty budou po ošetření deponovány podle druhu v pěti odlišných prostorech.
Někteří architekti a památkáři po povodni v roce 2002 tvrdili, že archiv v Invalidovně nemusel být zatopen, protože už dávno měl být přestěhován na bezpečné místo. Podle nich byl prostor v budově muzea na Letné. NTM dostalo už v roce 1958 soudní výpověď z Invalidovny, ale barokní objekt využívalo až do záplav.
V roce 1990 rozhodla vláda o uvolnění prostor v budově na Letné, které využívalo ministerstvo vnitra a podniky Kartografie a Geodézie. Bývalý ředitel NTM Ivo Janoušek, který z muzea odešel začátkem roku 2003, říkal, že do funkce nastoupil v roce 1990, kdy již oba podniky byly v muzeu v řádném nájmu, a nebylo možné smlouvu vypovědět.
0 komentářů
přidat komentář