Ještěd f kleci 08 - slavnostní vyhlášení

Zdroj
Veronika Krystová / x-fatul
Vložil
Tisková zpráva
13.06.2012 16:30
Ještěd F kleci №8 má svého vítěze!

 Na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci proběhl další ročník studentské soutěže Ještěd F kleci. Slavnostní předání proběhlo ve velkém atelieru FUA TUL 6.6.2012 a putovní sošku Ještěda F kleci tentokrát z velkého dortu sejmul student prvního ročníku Jakub Dvořák.

V tomto semetru studenti na půdě univerzity přivítali porotu ve velmi pestrém složení: Petr Burian (DaM), Jakub Cigler (Cigler Marani Architects), Věra Konečná (bydleni-iq.cz), Petr Stolín (atelier Stolín), Jan Tabor (teoretik architektury), Mirek Vodák (cb-arch.blogspot.com). Hodnocení bylo do poslední chvíle velmi napínavé. Nejtěžší bylo pro porotu najít kritérium podle čeho projekty hodnotit, protože bylo příliš mnoho témat a velké rozdíly mezi prácemi napříč všemi ročníky. Nakonec bylo vybráno deset projektů, z nich polovina byly projekty nominované, čtyři oceněné a jeden vítězný.

Nejlepší zadání:
Jak bývá tradicí, porota každý semestr vybírá jeden ze sedmi atelierů, který považuje za nejlepší. Jak celkovou úrovní prací, tak kvalitními tématy. Letos se porota rozhodla neukázat na ten nejlepší, ale místo toho ocenila ty nejzajímavější zadání. Téma Kuks v atelieru Zdeňka Fránka a Radka Suchánka, které se zabývalo torzem tohoto barokního komplexu. Zadání bylo řešeno ve spolupráci s Občanským sdružením Nový les, jehož poslaním je: „záchrana, obnova a rozvoj kulturního a přírodního dědictví naplňováním společenského, sociálního, uměleckého a krajinotvorného odkazu F. A. Šporka s lidmi současnými pro budoucí.“
Dále Pavilon do centra LiberceŘadovka v Boskovicích. Obě tato zadání měl za úkol zpracovat atelier prvního ročníku, který vedou Petr Šmídek a Petr Janoš. V zadání Pavilon do centra Liberce měli prváci na daném území v Liberci hledat nevhodně využívaná či nevyužívaná místa se skrytým potenciálem a svým zásahem v podobě drobného objektu s novou funkcí dát danému místu patřičnou odpověď. Řadovka v Boskovicích, kde bylo úkolem vytvořit novou severní linii ulice Pod Klášterem, která bude složená z řadových rodinných domů pro rozmanitou klientelu. Jeden student, jeden dům a v každém klient podle vlastní fantazie.

Nominace:
Horské Lázně v Rožnově pod Radhoštěm od Marka Svobody z atelieru Jiří Buček a Filip Horatschke.
Bakalářský projekt od Marty Chaloupkové Knihovna do mozaiky Boskovic, který vznikl pod vedením Zdeňka Fránka a Radka Suchánka.
Projekt Krematorium v Mladé Boleslavi od Lukáše Koubka, který mimo jiné všechny zaujal svojí prezentací vyrobenou bez počítače.
Ondřej Štěpán s návrhem kontemplačního ostrova na řece Vltavě z ateliéru Antonína Nováka  a Vladimíra Baldy.
Tamara Staňková s bakalářským projektem Sochařské školy v rámci zadání Kuks atelieru Zdeněk Fránek a Radek Suchánek.


Ocenění:

Ty nejlepší! Každý z těchto oceněných mohl být Ještědem. Rozhodování bylo těžké. 

Jindřich Ráftl, který navrhl a dokonce realizoval Výukové centrum v Kejdom Keku v Kamerunu. Projekt podpořil atelier Zdeňka Fránka a Radka Suchánka.
Stanislav Pech s velmi silným návrhem Hotelu pro Kuks s řadou dalších přidružených provozů, kde celý objekt je spíš veřejným prostorem než jednou uzavřenou stavbou.
Milada Vorzová a projekt revitalizace bývalé mlékárny v Míšni, kde autorka vytvořila nové Komunitní centrum, opět pod vedením Zdeňka Fránka a Radka Suchánka.
Libor Šenekel v atelieru u Antonína Nováka vytvořil v rámci zadání ostrovů na Vltavě jeden nový - Památník Václava Havla.

Absolutním vítězem se stal student prvního ročníku Jakub Dvořák! Za projekt Bylinková zahrada, jako pavilon do centra Liberce a také za svůj dům v řadovce v Boskovicích, který pojal jako Dům pro milovníka přírody.

Gratulujeme všem!!!
0 komentářů
přidat komentář

Související články