Fránkova 'Perská věž' vzbuzuje v Litomyšli emoce

Zdroj
Zuzana Doušová
Vložil
ČTK
11.06.2012 15:40
Zdeněk Fránek
Fránek Architects

věž z výstavy v Domě umění
Litomyšl (Svitavsko) - Na náměstí v Litomyšli vyrostlo sedmimetrové dílo architekta Zdeňka Fránka, takzvaná Perská věž. Stojí přímo proti historickému domu U Rytířů. Dílo ve městě budí emoce, od obdivných pohledů po hanlivé přívlastky. Věž ve městě vyrostla v rámci akce Smetanova výtvarná Litomyšl a zůstane tam do začátku prosince. Půdorys věže je čtyři krát čtyři metry.

    Minulý týden dělníci sedm metrů vysokou zvlněnou konstrukci pokryli dřevěnými deskami, nyní na ní přibyly nerezové plechy, ty však zakrývají fólie. Věž bude slavnostně odhalena 14. června. Potom bude přístupný i interiér, návštěvníci budou moci vyjít nahoru a rozhlédnout se z ní nejen po náměstí, zblízka si ale budou moci prohlédnout i fasádu domu U Rytířů.
    Právě to, že věž stojí hned před historickým domem U Rytířů vzbuzuje emoce. Někteří obyvatelé města se těší, až z věže zmizí fólie a na věži se bude zrcadlit celé náměstí, jiným se věž nelíbí. "Vždyť dům U Rytířů přes mí není vůbec vidět, je to velké a nelíbí se mi to. Ještě uvidíme, jestli nezměním názor, až zmizí ty fólie," řekl pětapadesátiletý muž.
    Už když město začalo projekt Perské nebo také neviditelné věže připravovat, vědělo, že přinese protichůdné názory obyvatel i návštěvníků města. "Vím, že existuje například argument, že dům U Rytířů není vidět. On vidět bude, ale v jiné, zvláštní perspektivě," uvedl místostarosta Vojtěch Stříteský (TOP 09).
    Věž je součástí cyklu Útroby architektury a je dílem architekta Zdeňka Fránka, který je autorem i Nového kostela v Litomyšli. Slavnostně se otevře 14. června a bude otevřená do 2. prosince. Přístupná bude každý den od 9:00 do 21:00.
0 komentářů
přidat komentář