Architekt chce, aby stát vyhlásil Baťův kanál technickou památkou

Vložil
ČTK
09.06.2012 16:55
foto: batacanal.cz
Veselí nad Moravou (Hodonínsko) - Brněnský architekt Ivo Ondračka dnes odpoledne na poštovní přepážce v přístavu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku podal návrh na vyhlášení Baťova kanálu technickou památkou. Kanál je jednou z největších turistických atrakcí Moravy. Loni přilákal asi 65.000 turistů. Ondračkovým návrhem se bude nyní zabývat ministerstvo kultury.

    Podle Ondračky je "iluzí snažit se rozvíjet provoz technické památky bez aktivní účasti často tolik zatracovaných památkářů". Architekt, který se kanálem zabýval více než 15 let a začátkem 90. let navrhoval jeho využití pro cestovní ruch, řekl ČTK, že Baťův kanál potřebuje další impulz, novou kvalitu. Mohlo by se jí stát právě vyhlášení technickou památkou.
    Podle Ondračky jde zejména o hlubší spolupráci, zapojení odborníků z oblasti kultury, ale i ekologie. "Jinak se za pár let může stát jen skládkou nejrůznějších realizovaných snů nejrůznějších investorů, s daleko vyššími náklady a stále stejnou kvalitou využití," uvedl Ondračka. Turistika se podle něho rozvíjí zejména v architektonicky hodnotných areálech. V této souvislosti kritizoval množství drobných přístavků, dostaveb, úprav a vylepšení, které postupně deformují funkcionalistické dědictví stavby.
    Známá vodní cesta mezi Otrokovicemi a Rohatcem na Hodonínsku přilákala loni do regionu zhruba 65.000 turistů. Stala se tak jedním z nejvýznamnějších cílů cestovního ruchu na Moravě. Baťův kanál je populární také mezi cyklisty. Podél kanálu vede souběžná cyklostezka. Na páteřní trasu navazují stezky mezi Kroměříží, Napajedly a Uherským Ostrohem.
    Kanál vznikl ve 30. letech, a to především kvůli přepravě lignitu z Ratíškovic do Otrokovic. Vodní cesta, která částečně vede korytem Moravy, je více než 50 kilometrů dlouhá. Uměle vybudované úseky jsou 1,5 metru hluboké a dno je šest metrů široké.
0 komentářů
přidat komentář

Související články