ODS zřejmě ve čtvrtek podpoří zastavení územního plánu

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
04.06.2012 20:25
Praha

Praha - Zastupitelé Prahy za ODS zřejmě ve čtvrtek podpoří návrh TOP 09 zastavit pořizování nového územního plánu a připravit jiný. Podle informací ČTK návrh podporuje primátor Bohuslav Svoboda, zastupitelský klub i vedení pražské ODS. Rozhodnutí zřejmě nezpochybňuje ani ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které mělo dříve výhrady. Podle informací ČTK to vyplývá z dopisu, který ministr Kamil Jankovský zaslal hlavnímu městu.

    Návrh mělo zastupitelstvo schválit už dvakrát. Před posledním jednáním ale přišel na magistrát dopis z MMR, který postup Prahy napadal. Materiály, které předkládal náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), byly kvůli tomu staženy z programu jednání. Praha pak požádala ministerstvo o stanovisko k tomu, zda je postup metropole v souladu se zákonem.
    Podle informací ČTK ministerstvo v dopise, který byl dnes doručen na magistrát, tvrdí, že zastupitelstvo má pravomoc o územním plánu rozhodnout. "V žádném případě nezpochybňuji pravomoc samosprávných orgánů hlavního města Prahy rozhodovat ve věcech budoucího rozvoje města. Jsem ovšem nucen upozornit na možná rizika, která by mohla vyplývat z některých aspektů neuváženého nahrazení nebo zrušení současných nástrojů územního plánování," uvádí ministr podle informací ČTK v dopise.
    Ministerstvo upozorňuje například na možné žaloby investorů a vlastníků pozemků, kteří očekávají, že územní plán bude schválen v jejich prospěch. Podle Ivana Karfíka z advokátní kanceláře DLA Piper by ale takové žaloby, které by se zřejmě opíraly o institut legitimního očekávání, měly minimální naději na úspěch. Karfík ČTK řekl, že české právo vlastníkům v takovém případě kompenzaci nepřiznává. Na evropské úrovni několik takových sporů bylo, podle Karfíka ale vždy skončily neúspěchem žalobce.
    "Změny, o kterých bude ve čtvrtek rozhodovat zastupitelstvo jsou podle dostupných právních analýz zcela v souladu s platným stavebním zákonem a prováděcí vyhláškou. Přijetí nic nebrání," sdělil ČTK náměstek primátora Hudeček.
    Hudeček chce připravit jednodušší územní plán než byl dosud, dokument by měl stanovit pouze maximální zátěž území. Podle Hudečka nebude nutné plán často měnit, a tím bude omezen prostor pro korupci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články