Martin Strakoš: Co a jak stavět a co a jak bořit

Zdroj
Antikvariát a klub Fiducia
Vložil
Tisková zpráva
13.06.2012 12:00
Antikvariát a klub Fiducia vás zvou na projekci a přednášku:

Martin Strakoš: Naše dilema: Co a jak stavět a co a jak bořit.

14.6.2012 v 19:30 v antikvariátu a klubu Fiducia

Různé podoby urbanizace a dezurbanizace souvisejí nejčastěji s vylidňováním vyčerpaných oblastí a venkova, s úpadkem starých a zanedbaných měst nebo jejich částí, popřípadě s jejich přetvořením k novým účelům, v rozvojových zemích pak s prudkou urbanizací, výstavbou základní infrastruktury a s radikální přestavbou celých sídel a periferií. K tomu se užívá celá řada strategií, jak destruovat stávající nebo budovat nové městské struktury. Hledáme tyto strategie nebo jsme ztratili urbanistické principy ze zřetele?

Přednáška proběhne před filmem Urbanized. POZOR, koná se v Minikinokavárně, je třeba mít zakoupenu vstupenku na film. Film bude promítán hned po přednášce.

Urbanized, poslední z dílů trilogie dokumentů Garyho Hustwita o designu (po filmech Helvetica a Objectified), představuje řadu nejvýznamnějších světových architektů, územních plánovačů, autorů strategií a myslitelů, včetně jmen jako Sir Norman Foster, Oscar Niemeyer, Rem Koolhaas, Jan Gehl, Amanda Burden, Enrique Peñalosa, Alejandro Aravena a dalších. Opomenuti nejsou ani obdivuhodní obyvatelé, kteří se zasloužili o změny ve svém městě. Kdo má výsadu udávat tvar a tvář našich měst a jakým způsobem to dělá? Jaký vliv má vzhled a koncepce měst na naše životy? Dokument zkoumá širokou škálu urbanistických projektů ve dvanáctce měst napříč celou planetou, od iniciativ zasahujících do masivní infrastruktury až po dočasné zásahy. Urbanized tak otevírá globální diskuzi o budoucnosti našich měst.

 
0 komentářů
přidat komentář

Související články