Plzeň pronajme pozemky pro objekt Corso na Americké třídě

Vložil
ČTK
31.05.2012 21:00
Plzeň

Plzeň - Plzeňští radní dnes i přes odpor občanských aktivistů schválili pronájem městských pozemků společnosti Amádeus Plzeň, která chce na místě zbořeného domu kultury na Americké třídě postavit obří multifunkční centrum. Městské pozemky tvoří jen malou část plochy budoucího centra, naprostá většina pozemků patří investorovi. Pozemky by mělo město firmě nejprve pronajmout a po kolaudaci objektu prodat. Podmínkou je, že investor dodrží všechny regulační podmínky, které město stanovilo, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Petr Rund (ODS).

    Proti pronájmu a následnému prodeji pozemků se postavili aktivisté, kteří se snaží zabránit stavbě centra. Chtějí dosáhnout referenda, v němž by se lidé vyjádřili ke stavbě objektu. Proti domu s obchody, kancelářemi, byty a kulturními i volnočasovými prostory, který má přijít na 2,5 miliardy Kč, už aktivisté nasbírali přes 10.000 podpisů. "Pokud město tyto pozemky firmě Amádeus neprodá, nebude moci obchodní centrum v centru Plzně postavit. Členové přípravného výboru referenda proto vyzývají velkou koalici ODS a ČSSD, aby pozemky kolem bývalého domu kultury neprodávala," uvedl tento týden Martin Marek z přípravného výboru referenda. Kritici stavby chtějí, aby plocha zůstala volná a mohl tam vzniknout park.
    Podle Runda ale není pravda, že bez městských pozemků nemůže investor objekt postavit. "Investor pokračuje dál v plnění těch regulačních podmínek, musí ještě doložit pohled z Bohemky (místní název pro výškovou budovu) na dané území a to, jak je ten budoucí objekt členěn do dílčích hmot," popsal Rund. Pracovní skupina, kterou město zřídilo, posoudí, zda investor regulační podmínky splnil. Pokud usoudí, že jsou podmínky splněny, bude o pronájmu pozemků rozhodovat už červnové zastupitelstvo. Dokud nebudou podmínky v dokumentaci splněny, zastupitelstvo se pronájmem pozemků nebude zabývat, uvedla radní Helena Matoušová (ODS).
    Firma Amádeus má zájem o městské pozemky o výměře přes 2100 metrů čtverečných, díky nimž zarovná uliční čáru. Radnici by měla platit 55 korun za metr čtverečný a rok. Až bude objekt stát, město by mělo následně pozemky investorovi prodat. Doba nájmu je stanovena do doby prodeje, nejdéle do 31. března 2019.
0 komentářů
přidat komentář

Související články