Ministr Martínek chce zbourat domy v záplavových oblastech

Vložil
ČTK
08.04.2006 15:30
Praha

Praha - Desítkám lidí, kteří byli postiženi záplavami, hrozí, že přijdou o své domy. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek říká, že některé objekty, které stojí v cestě záplavové vlně, se budou muset zbourat. Pokud je lidé nebudou chtít státu prodat dobrovolně, přijde na řadu vyvlastnění. Píšou to dnešní Lidové noviny.

Stát však podle ministra lidem nejdříve nabídne majitelům těchto domů za vystěhování kompenzace ze zvláštních fondů. "V případě, že by nedošlo k dohodě, pak by bylo potřeba dům vyvlastnit a zbourat," řekl Martínek LN.
Proti úvahám o vyvlastňování jsou hejtmani. "To ani nevyslovujme nahlas, nebo se lidé v zátopových oblastech zblázní. Teď ani nebudou vědět, jestli mají vzít kýble a začít zatopené domy vyklízet, nebo jestli jim je stát sebere," řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Vyvlastnění by podle něj mělo přicházet až jako krajní možnost.
S tím souhlasí i  ministr Martínek. O tom, které domy bude třeba zbourat, by podle něj měli rozhodovat vodohospodáři. "V některých povodích byly už dvě velké záplavy za sebou. To znamená, že tam mají dostatek informací. Mohou posoudit, kde takové nebezpečí hrozí," vysvětlil.
Současné zákony neumožňují vyvlastnit dům kvůli riziku záplav. Teoreticky by to podle LN mohl umožnit zákon, která začne platit od začátku příštího roku. "V zákoně obecně stojí, že vyvlastnění je možné tam, kde může dojít k ohrožení životů," řekla LN senátorka Jitka Seitlová, která se normami o vyvlastňování zabývá. Podle jiných odborníků by ale bylo zřejmě nutné přijmout úplně nový zákon.
0 komentářů
přidat komentář