Pražští radní zastavili přípravu územního plánu, připraví jiný

Vložil
ČTK
22.05.2012 21:25
Praha

Praha - Pražští radní napodruhé zastavili přípravu nového územního plánu a zahájili přípravu jiného, takzvaného metropolitního plánu. ČTK to řekla Tereza Králová z tiskového oddělení magistrátu. Materiál ve čtvrtek projedná zastupitelstvo. Rada o návrzích jednala už před měsícem, kvůli sporům v klubu ODS ale schválila pouze záměr ukončit dosavadní plán a připravit jiný.

    Cílem metropolitního plánu je omezit počet projednávaných změn územního plánu, které podle primátorského náměstka Tomáše Hudečka (TOP 09) nabízejí prostor ke korupci. Dokument má být jednodušší a stabilnější, stanoví jen maximální zátěž území.
    "Územní plánování by se mělo očistit. Jsem rád, že se rada za můj projekt postavila. Máme před sebou tři a půl roku, abychom ho dokončili," řekl novinářům Hudeček. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) označil dnešní rozhodnutí za zásadní a strategické, v oblasti územního plánování největší za poslední léta.
    Podle Hudečka město k současnému územnímu plánu projednávalo 2077 změn, jejichž zpracování Prahu stálo asi 140 milionů korun. "Připravovaný nový územní plán by s sebou do budoucna nesl nutnost jej nepřetržitě měnit a tím by se i prodražoval. Rozhodnutí zastavit práce na něm má tedy i ekonomické odůvodnění," uvedl Hudeček.
    Nový metropolitní plán bude zpracován v měřítku 1:25000, současný plán přitom rozpracovává území hlavního města do měřítka 1:10000. Plán se nebude do podrobností zabývat územími, která jsou stabilizovaná. Problematická nebo nedořešená místa ale rozpracuje v podrobnějším měřítku.
    Cílem metropolitního plánu bude mimo jiné omezení rozrůstání města do šířky, ochrana nezastavitelných ploch a návrat bydlení do centra města.
    Radní dnes také souhlasili s tím, aby se začala znovu připravovat změna územního plánu, která by umožnila přestavbu železničního nádraží v Bubnech. Podmínkou schválení změny bude zpracování územní studie a posouzení vlivu změny na životní prostředí. Zanedbané území v Holešovicích je v rukou soukromých vlastníků, studie by podle Hudečka měla najít kompromis mezi jednotlivými zájmy developerů. "Žádné takové další rozvojové území už město v centru nemá. Praha by se měla postarat o všechny druhy využití, součástí by měla být i moderní architektura," dodal Hudeček. Podle dřívějších informací by v místě mohl vzniknout například koncertní sál, který Praze chybí.
    Projednávání změny bylo v minulosti přerušeno. Výstavbu v Bubnech za desítky miliard korun dlouhodobě plánuje například společnost Orco Property Group, která se ale v minulých letech potýkala s vysokým zadlužením. Na nevyužívaných železničních pozemcích měl vzniknout kancelářský, bytový a obchodní komplex.
0 komentářů
přidat komentář

Související články