Výstava o Kyselce ukazuje slavnou minulost i smutnou současnost

Vložil
ČTK
09.05.2012 20:45
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Hvězdné nebe nad Kyselkou je název ojedinělé výstavy, která byla dnes zahájena v karlovarském muzeu. Expozice upozorňuje jak na slavnou minulost lázní Kyselka, tak na jejich smutnou současnost. Chátrání památkově chráněných budov pokročilo natolik, že je ohrožena jejich existence. ČTK o tom informoval ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti Tomáš Karel.
     Výstava si klade za cíl představit laické veřejnosti i odborníkům hodnoty lázní Kyselka v celoevropském kontextu. Na vzniku pozoruhodné koncepce lázní s provozními budovami stáčírny alkalické kyselky se kdysi podílela řada významných architektů a stavitelů. "V poslední době se rozhořela patrně poslední bitva o záchranu areálu, plná vášní. I  prezentace výstavy se ve zprávách objevila s dezinformacemi a emotivními prohlášeními," podotkl Karel.
     Výstava o ohrožené architektuře lázní Kyselka je rozčleněna do tří celků, které se prolínají. První část pojednává o  historickém vývoji lázní, ve druhé se představují významní architekti a stavitelé, kteří se podíleli na podobě Kyselky, a ve třetí části jsou prezentovány stavby těchto slavných architektů v ostatních zemích habsburské monarchie i celé Evropě. "Výstava je doplněna řadou unikátních a jedinečných dokumentů a artefaktů," poznamenal Karel.
     Ze soukromých zdrojů se podařilo mimo jiné zapůjčit sochu Heinricha Mattoniho, návštěvní knihu lázní s  podpisem řeckého krále Otty I., po jehož návštěvě v roce 1852 byl zdejší pramen nazván jeho jménem, nebo originální Mattoniho orlici, která připomíná anděla s  polámanými křídly. "Nechybí ani cenná historická plánová dokumentace ke stavbě jednotlivých lázeňských i provozních objektů, která je souborně vystavována poprvé," uvedl Karel.
     Podle něj lázeňské a provozní budovy v Kyselce představují i ve svém zbědovaném stavu unikátní celek dokumentující éru vrcholného rozkvětu Kyselky i celého západočeského lázeňství v letech 1880 až 1900. Jedinečnou hodnotou, která převyšuje jednotlivosti forem, je zejména hodnota urbanistická. "Jako urbanistický soubor nemá lázeňský komplex v Kyselce konkurenci. Unikátní urbanistická hodnota souboru si nesporně žádá komplexní přístup a záchranu všech jeho článků," dodal ředitel.
0 komentářů
přidat komentář