Grand Prix architektů 2012 získala revitalizace Bastionu u Božích muk

Zdroj
Roman Jireš
Vložil
ČTK
03.05.2012 22:30
Praha


Praha - Absolutním vítězem letošní Grand Prix architektů se stala revitalizace Bastionu u Božích muk v Praze 2. Odborná porota ocenila, že revitalizace bohatě splňuje kritéria vícera kategorií - rekonstrukce, krajinné architektury, zahradní tvorby, drobné architektury, interiéru a městského mobiliáru. V 19. ročníku prestižní soutěžní přehlídky vybírali porotci z celkem 71 přihlášených projektů, výsledky oznámili na dnešním slavnostním večeru ve Veletržním paláci.
     Úprava zapomenutého prostoru dlouho zanedbávané lokality v Horské ulici v Praze autorů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z MCA Atelieru vznikla na základě vítězného návrhu veřejné architektonické soutěže vypsané městskou částí Praha 2 v roce 2007. Nový objekt byl navržen jako podzemní stavba, která nabízí variabilní využití: univerzální sál pro výstavy, společenské akce či kavárnu, zázemí veřejnosti a provozu. "Bylo nám jasné, že nechceme postavit nový nadzemní objekt na místě původního, který by necitlivě zasahoval do panoramatu a porušoval intaktní siluetu linie hradeb," podotkla Pavla Melková.
     Grand Prix architektů - Národní cena za architekturu je přehlídkou soudobých architektonických prací, kterou pořádá Obec architektů. Soutěž je otevřená, zúčastnit se jí mohou čeští i  zahraniční architekti, projektanti a výtvarníci. Podmínkou je, aby bylo jejich dílo dokončeno v uplynulém roce, a to na území České republiky.
     Projekty přihlášené do Grand Prix soutěžily celkem v šesti kategoriích. Pětičlenná mezinárodní porota v čele se slovenskou členkou České komory architektů Andreou Klimko dále udělila šest dalších cen, tři čestná uznání a za celoživotní dílo ocenila architekty Jana Kozla a Karla Koutského.
     Se všemi projekty přihlášenými do soutěže se mohou zájemci seznámit na výstavě, která je ve Veletržním paláci přístupná až do 10. června Poté expozice poputuje po českých městech a následně i po zahraničí.
     Loňským vítězem Grand Prix architektů se stal Bytový dům s tělocvičnou v Praze 1.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
04.05.12 10:41
zobrazit všechny komentáře

Související články