Výstavba Lidlu v Hořovicích se blíží, lípy jsou pokácené

Vložil
ČTK
06.04.2006 08:55
Olomouc

Kladno/Hořovice - Výstavba obchodu Lidl v Hořovicích na Berounsku se přiblížila. Středočeský krajský úřad schválil opravený verdikt hořovické radnice ohledně kácení stromů v lokalitě Valdek. Dokument potřebný k zahájení stavby prodejny vrátil kraj v polovině března městskému úřadu k novému projednání. Dvě desítky lip jsou již pokáceny. Zbývající krok k výstavbě Lidlu tak může být učiněn 20. dubna při veřejném projednávání změny územního plánu. ČTK to dnes řekl vedoucí odboru výstavby a životního prostředí hořovické radnice František Marek.

"Na původním rozhodnutí nalezl kraj jen formální nedostatky a drobné chyby, které se nám v termínu podařilo odstranit," řekl ČTK Marek.
Pokud by nestačili hořovičtí úředníci vypracovat nové rozhodnutí do konce března, dokdy se smí kácet stromy, byl by záměr společnosti Lidl vážně ohrožen. Stromy se totiž budou moci znovu kácet až v listopadu. Hořovice tak mohly přijít o supermarket, nový park i kruhový objezd.
Městu se přitom podařilo na začátku března překonat překážku v podobě nesouhlasu sdružení Děti Země, které se zúčastnilo správního řízení kvůli povolení kácet stromy. Ekologové se s městem a zástupci Lidlu nakonec dohodli na náhradě za stromy určené k pokácení na místě budoucího supermarketu.
Smlouva zavazuje Lidl k poskytnutí částky 5,5 milionu korun, za niž se zaplatí ztráta 20 lip ve Valdeku. Z těchto peněz měla být upravena Panská zahrada na park a pěší zónu a vysázeno přibližně 850 stromů na dalších místech v Hořovicích. Firma se navíc zavázala, že současně s obchodem a parkovištěm vybuduje kruhový objezd za téměř 30 milionů korun.
Obchodní řetězec Lidl, který na český trh vstoupil v  roce 2003, rychlým tempem rozšiřuje síť svých prodejen. Zatímco v závěru roku 2004 v tuzemsku provozoval 97 obchodů, o rok později už jich bylo 116.
Firma má v České republice s kácením stromů problémy. Před třemi lety bylo poraženo 102 stromů před supermarkety v několika městech. Společnost se od kácení stromů distancovala. Po hrozbách bojkotu prodejen přesto nechal Lidl vysázet desetinásobek pokácených stromů. I pak se objevily zprávy o  problematické likvidaci dřevin v různých městech.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
šetřete si zdraví
Věra
08.04.06 11:10
zkáza jménem obchoďák
Krystof Kreisinger
09.04.06 10:18
zobrazit všechny komentáře