Lidé si v Ostravě poprvé mohli prohlédnout opravovaný Plynojem

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
01.05.2012 17:25
Ostrava

Josef Pleskot
AP ATELIER

Ostrava - Doslova v obležení Ostravanů a dalších návštěvníků se dnes ocitla ostravská Dolní oblast Vítkovice. Největší český brownfield a národní kulturní památka se zpřístupnila veřejnosti u příležitosti dne otevřených dveří strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group, řekla ČTK jeho mluvčí Eva Kijonková. Lidé tak měli i ojedinělou možnost prohlédnou si objekt Plynojemu, který se právě proměňuje v multifunkční centrum pro více než 1500 lidí.

    "Bylo příjemné potkat lidi, kteří v areálu pracovali ještě v době, kdy byl Plynojem funkční, a dnes neskrývali překvapení z toho, v co se objekt proměňuje. Veřejnosti se oficiálně otevře někdy na podzim, ale chtěli jsme lidem dát jedinečnou příležitost vidět i budoucí zákulisí a technické zázemí vzdělávacího centra, která už pak nebudou mít možnost vidět," uvedla Kijonková.
    Za přeměnou Plynojemu stojí architekt Josef Pleskot. Podle jeho návrhu zůstala zachována původní ocelová konstrukce Plynojemu tak, aby historická hodnota bývalého zásobníku plynu zůstala neporušena. Světlo se do objektu dostane shora proskleným vrchlíkem, kromě toho byla jedna čtvrtina obvodového pláště vyřezána a nahrazena sklem. Z objektu je také prosklený průhled na Vysokou pec číslo 1, která se před časem zpřístupnila turistům.
    "Doufám, že lidé jsou překvapeni a snad i pozitivně. Docela mě i oslovují a říkají, že jsou strašně rádi. Každému říkám, že je to teprve začátek, ale už to, co tady dneska je, znamená hodně pro Ostravu, Vítkovice a řekl bych i celou republiku," řekl ČTK Pleskot, který se dnes na proměnu objektu přišel podívat.
    Stavba Plynojemu byla zahájena ve druhé polovině listopadu 1922 a dokončena byla koncem ledna 1924. Až do roku 1945 sloužil plynojem bez závažnějších poruch, ačkoliv se už začal naklánět kvůli poddolovanému podloží. Na konci druhé světové války byl zasažen leteckou bombou, která ležela na jeho dně až do roku 1970. Za dobu provozu byly provedeny dvě rozsáhlejší opravy a jedna generální oprava a objekt fungoval až do roku 1998. Loni v lednu se podařilo o 1492 centimetrů zvednout zapadlý zvon vyprázdněného Plynojemu.
    "Od dob objevení Ameriky v roce 1492 je to symbolické číslo. U nás symbolizuje objevení nových možností pro technické unikáty, pro oživení Dolní oblasti Vítkovic," řekl Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice.
    Kromě prohlídky Plynojemu byla pro návštěvníky velkým lákadlem projížďka takzvaným ostravským metrem. Vyřazenými vozy pražského metra se návštěvníci mohli provést Ostravou po běžně nepřístupném kolejišti. "Zájem lidí je letos obrovský, určitě nejvíce ze všech ročníků, mile mě to překvapilo," řekl ČTK Pavel Koláček, který s kolegy staral o provoz metra.
0 komentářů
přidat komentář

Související články