V Česku se množí neodborné zásahy do konstrukcí paneláků

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
25.04.2012 19:35
Brno

Brno - V Česku se množí neodborné zásahy do konstrukcí panelových domů. Jejich majitelé se je snaží zkulturnit. Úpravy ale posuzují inženýři, kteří s panelovými domy nemají zkušenosti. Novinářům to dnes na stavebních veletrzích v Brně řekl místopředseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) Alois Materna. Podle něj by některé chybné konstrukční zásahy mohly vést až ke zřícení domů.

    Lidé podle Materny mění zejména bytová jádra na zděná nebo sádrokartonová, což mění zatížení stavby. "Majitelé se také snaží bytové jednotky propojovat. Někteří by chtěli nosné panely celé odstranit, ale pak dochází k závažným poruchám," uvedl Materna. Problémy přináší podle něj i neodborné úpravy balkonů. Menší starosti způsobuje výměna podlah. "Vznikají problémy s akustikou. Řada úprav je amatérská a dělají ji nekompetentní firmy," uvedl Materna.
    ČKAIT pořádá školení pro statiky v krajích, které organizuje spolu s vysokými školami. Podle Materny jsou panelové domy v jednotlivých regionech odlišné. "Část projektů byla navíc v minulosti zničena," řekl.
    Komora chystá manuál pro stavební úřady, který má zpřesnit pravidla pro úpravy panelových domů. Podle Materny se dnes stavebníci setkávají s odlišnými požadavky stavebních úřadů. Z nového manuálu má být jasné, co lze povolit stavebním řízením, co ohlášením a jaké požadavky si musí stavebník opatřit pro posouzení.
    První pokusy s panelovými domy se v tuzemsku datují už do 40. let minulého století. Výstavba je spojená zejména s obdobím socialistického Československa. Paneláky tehdy zaplavily i historická centra některých měst, k odstrašujícím příkladům patří středočeský Benešov.
    Do roku 1990 se v ČR postavilo zhruba 62.500 panelových domů. Více než polovina z nich vznikla v 70. letech, jen mezi lety 1971 a 1980 se postavilo na 33.000 paneláků. V panelových domech je téměř 1,2 milionu bytů, což je více než čtvrtina všech bytů (včetně těch v rodinných domech) v ČR.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
paneláky forever??
Jana
26.04.12 09:55
Neviděl bych to tak tragicky,
Jan Brejcha
27.04.12 09:59
re: paneláky forever??
Andre
27.04.12 02:14
...No,...
šakal
27.04.12 11:40
zobrazit všechny komentáře