Obyvatelé Vsetína chystají protestní akci kvůli podobě náměstí

Vložil
ČTK
23.04.2012 18:20
Vsetín

Vsetín - Obyvatelé Vsetína nejsou spokojení s podobou náměstí Svobody, chystají protestní akci. Lidem se nelíbí to, že v centru města chybí zeleň a místo k odpočinku, náměstí navíc pokrývá podle nich nevhodný mlatový povrch. Připravili proto na čtvrteční odpoledne protestní akci nazvanou Osvoboďme náměstí, informovala ČTK jedna z organizátorek Klára Bažantová.

    Vedení vsetínské radnice už dříve avizovalo, že chce podobu náměstí Svobody změnit. Prostor byl loni rekonstruován, lidé však poté protestovali zejména proti nové přírodní mlatové ploše náměstí. Podle vedení města se mlat použil proto, že byl v porovnání s jinými stavebními materiály, případně travnatým povrchem, podstatně levnější. Návrh byl schválen už v roce 2008, současné vedení města nemělo možnost do projektu zasáhnout. "Jsme všichni ve shodě, že náměstí není takové, jaké jsme očekávali," uvedla už dříve starostka Iveta Táborská. Město nyní jedná s architekty o změně povrchu a dalších opravách náměstí.
    "S podobou náměstí není spokojen asi nikdo. Město slíbilo změny, doposud se ale nic neděje. Rádi bychom dali najevo, že problém náměstí zajímá mnoho lidí ve městě, a vyzvali město i architekty ke konkrétním krokům k nápravě situace a veřejné diskusi o tomto problému," uvedla Bažantová.
    Protestní akce se uskuteční od 14:30 do 18:00, vystoupí na ní místní hudebníci, připraven je také turnaj v pétanque nebo piknik na umělé trávě. "Chtěli bychom nenásilnou a humornou formou poukázat na nedostatky náměstí. Například mlatový povrch, který je za sucha prašný a po dešti zase tvoří bahnité kaluže, je pro odpočinek a piknik vhodný opravdu jen tehdy, položíme-li na něj umělý trávník," poznamenala Bažantová.
    "Rádi bychom také lidi vyzvali, aby přinesli na náměstí vlastní květiny, ať už umělé nebo živé v květináčích, aby šedivé náměstí alespoň jednou za rok rozkvetlo. Chystáme se náměstí ozdobit také pomocí květin z textilu," dodala organizátorka s tím, že na náměstí bude také informační stánek věnovaný celé kauze náměstí. Více k akci je na internetových stránkách www.namestivsetin.cz.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jo!
jeanette
24.04.12 08:24
zobrazit všechny komentáře

Související články