Lidé z částí Brna, jež se chtěly odtrhnout, chtějí méně zástavby

Vložil
ČTK
20.04.2012 15:05
Brno - Obyvatelé Brna-Dolních Heršpic a Přízřenic kritizují návrhy brněnské radnice, jak by měla vypadat tamní budoucí zástavba. Vadí jim rozsah zamýšlené průmyslové zóny i to, že nové silnice mají vést podle nich moc blízko rodinných domů. Připomínky dali radnici, teď čekají, jak s nimi naloží, řekl ČTK Pavel Reich ze sdružení Samostatný jih. Sdružení předloni iniciovalo vyhlášení referenda o odtržení obou částí od Brna. Pro samostatnost v něm ale nehlasovalo dost lidí.

    Budoucí podobu Dolních Heršpic a Přízřenic má určit Územní studie rozvojového území Brno-jih, kterou budou v úterý projednávat úředníci a architekti s veřejností. Projednávání organizuje městská část Brno-jih, kam obě území patří. Podle Reicha čekají obyvatelé, jaký dokument jim úředníci představí a jak se v něm s konfliktními záležitostmi vypořádají. Dodal však, že ten, jehož podobu si místní mohli prostudovat loni, je pro ně nepřijatelný.
    Místní nesouhlasí s trasami zamýšlené nové městské třídy ani obchvatu - obě silnice prý v mapách vedou moc blízko rodinných domů, třída hned vedle posledního z nich. "Když ji postavím přímo vedle domu, bude rušit. Když ji budu stavět v poli a novou výstavbu v patřičné vzdálenosti od ní, rušit nebude," uvedl Reich. Vadí jim i to, že studie nepočítá s protihlukovými bariérami u dálnic D1, D2, u rychlostní silnice R52 ani u trati. "Město tvrdí, že tu odhluční průmyslová zóna, ale to by musel být neprodyšný blok budov," popsal Reich. Navíc průmyslovou zónu podél trati prý obyvatelé nechtějí, připouštějí ji spíš u dálnice.
    Přízřeničtí a Dolnoheršpičtí prý také s napětím čekají na to, jak Brno bude chtít využít pozemky na takzvané Slunné louce, které dřív získalo směnou s developerem. Ten zamýšlel v lokalitě stavět bytové domy, což však u místních vyvolalo protesty. Záležitost nakonec byla na počátku snahy o odtržení od Brna. Zástupci města pak jako vstřícný krok pozemky s developerem vyměnili za jiné, aby město mohlo zástavbu na Slunné louce ovlivnit. Reich upozornil, že lokalita přímo navazuje na dnešní vesnickou zástavbu a lidé tam chtějí rodinné domy, pro bytovou výstavbu se prý hodí nejvýš čtvrtina území.
    Přízřenice a Dolní Heršpice mají asi 1500 obyvatel, ale katastr o 800 hektarech. Stovky z nich jsou nebo budou určeny k zastavění. Obě části patří k Brnu od roku 1919. Místní nevyloučili, že o samostatnost budou v referendu usilovat znovu. Další možností je, že by si vytvořili samostatnou městskou část.
0 komentářů
přidat komentář

Související články