Výstava o českém funkcionalismu se na podzim představí v Praze

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
18.04.2012 19:00
Praha - Výstava připomínající český funkciona- lismus se po své nedávné premiéře v Izraeli představí na podzim v Praze. Uskuteční se v sídle ministerstva kultury (MK) v Nostickém paláci na Maltézském náměstí. Funkcionalistické památky na území Česka, z nich brněnská vila Tugendhat je jednou z 12 českých památek zapsaných na seznam UNESCO, byly předmětem dnešní konference na stejném místě.

    MK ji pod názvem Český a moravský funkciona- lismus - světový unikát a fenomén pořádalo u příležitosti dnešního Mezinárodního dne památek. Expozice se stejným názvem se konala minulý měsíc v Tel Avivu a podle pořadatelů z Českého centra byla velmi úspěšná. Spolupořádala ji pobočka Národního památkového ústavu v Brně, jejíž zástupci ji dnes představili v Praze.
    Tuzemský funkcionalismus má ve světě velmi dobrý zvuk a zájem je jak o pražskou Müllerovu vilu architekta Adolfa Loose, tak o brněnské funkcionalistické klenoty - vily Tugendhat a Stiassny, jejichž stamilionové rekonstrukce jsou financované z Integrovaného operačního programu EU; na projekty vždy 15 procenty přispívá český stát.
    V méně známé brněnské vile Stiassny, které měla vzhledem k židovskému původu jejího stavitele podobný osud jako slavná vila Tugendhat, vzniká Centrum obnovy památek architektury 20. století. Centrum bude uchovávat dokumentaci a poskytovat informace k rekonstrukcím památek z minulého století. Oprava těchto budov vyžaduje zcela jiné postupy než obnova klasických historických sídel.
    Rekonstrukce vily Stiassny má stát 180 milionů korun, dlouho odkládaná oprava a restaurace vily Tugendhat skončila v únoru a vyšla na 156 milionů korun. Vilu navrhl v roce 1928 architekt Ludwig Mies van der Rohe, který přišel s radikálním řešením obytného prostoru. Zrušil hranice mezi místnostmi i interiérem a exteriérem, a tak ovlivnil architekturu celého 20. století.
0 komentářů
přidat komentář

Související články