Glazura a engoba – krása na střeše

Vložil
Martin Rosa
10.04.2006 10:20
Pálená taška nemusí být nutně jen červená! V případě engobovaných či glazovaných pálených střešních krytin si lze vybírat mezi mnoha barvami, jejichž široký sortiment nabízí například firma TONDACH.


Pálené tašky se vyznačují maximální odolností vůči UV záření, kyselým dešťům, sněhu i krupobití. Díky způsobu výroby jsou stálobarevné, časem nedochází ke změně barevnosti a ani tzv. „neoprší“, na rozdíl od barvených tašek z jiných materiálů.
Jako engoby se označují barevné povrchové úpravy u matných až pololesklých tašek. Jedná se o tenký povlak z keramické směsi vhodného složení (vodou rozplavené jíly obarvené přírodními oxidy železa), který se nanáší na vysušenou tašku, a takto upravený výrobek se následně vypaluje. V Hranicích na Moravě lze kromě engob hnědé a červené, pořídit na zakázku i speciální odstín zelené. Zajímavě barevně laděné starošedé a měděné falcovky ze Stodu už dnes oceňují nejen restaurátoři památkově chráněných objektů, ale i majitelé luxusních sídel.
Výroba glazovaných tašek probíhá stejně jako v případě engoby, ale rozplavené jíly obsahují vyšší podíl sklovitých příměsí a tašky díky tomu získávají vysoký lesk. Glazura nejenže výrobek zušlechťuje na nejvyšší možnou míru, navíc ho zpevňuje a chrání. V rámci sortimentu firmy TONDACH jsou tašky vyráběny v žádané červené a černé glazuře „Amadeus“, velký zájem je také o glazury břidlicově černou a kaštanově hnědou. Glazury tašky „bobrovky“ z koncernových závodů v Rakousku rozšiřují nabídku o škálu tří druhů zelených odstínů, dva druhy modré, hnědou, červenou, černou, šedou a například i bílou. Zvláštním typem pak jsou tmavě červené a černé glazované bobrovky „Amadeus“ či unikátní „Amadeus“ natur, kdy je na vysušenou režnou tašku natavena glazura bezbarvá.
Oba typy povrchových úprav jsou podstatně hladší, než je povrch běžných režných tašek. To brání znečištění tašek a znesnadňuje uchycování mechu.
Pálené střešní krytiny se vyrábějí na přírodní bázi, kdy se směs zeminy s příměsí jílu míchá s vodou, suší vzduchem a ekologicky vypaluje v pecích vyhřívaných zemním plynem. Tašky tak nabízejí nejen vysokou pevnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům a chemické zátěži, ale také výhody páleného materiálu – ekologičnost a prodyšnost.
Nejširší sortiment pálených střešních krytin, zhruba 14 druhů, u nás nabízí firma TONDACH. Na výběr je přitom jak škála barev, tak i typů a doplňků. Díky technologii výroby tašek zaručuje firma jejich odolnost vůči UV záření, kyselým dešťům, sněhu i krupobití. Tašky jsou stálobarevné, časem nedochází ke změně barevnosti a ani tzv. „neoprší“, na rozdíl od barvených tašek z jiných materiálů.

Související články